Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal) bestaat uit een afgebrokkeld metselwerk met glasplaten, een houten kruis en vier panelen. Op de vier panelen staan namen vermeld van omgekomen dorpsgenoten, twee Millingse soldaten die op de Grebbeberg sneuvelden, vijf gesneuvelde Britse militairen en een aantal vermiste Amerikaanse militairen. Op de glasplaten staan de namen van oorlogsslachtoffers vermeld.

Symboliek
Het kruis is een symbool van dood en herleven. Het afgebrokkelde metselwerk verwijst naar de verwoestende werking van de oorlog. Het kwetsbare glas beeldt het fragiele mensenleven uit. Tegelijkertijd biedt het transparante glas een nieuw zicht op de toekomst.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het gedenkteken op het St.-Antoniusplein. In 1993 is het verplaatst naar het plein voor het gemeentehuis.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan de dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan de geallieerde militairen die in de omgeving van het dorp zijn gesneuveld.

In mei 1940 sneuvelden Gert Spann en Wim Strik. Deze dienstplichtige soldaten uit Millingen waren gelegerd in Arnhem, bij het 8ste Regiment Infanterie. Dit bataljon moest de strategisch belangrijke Grebbeberg bij Rhenen verdedigen.

In het najaar van 1944 schoof het gevechtsfront op in de richting van Millingen. Op 30 september 1944 werden de 13-jarige Lenie Koppers en haar ouders gedood door een granaatinslag.

Op 20 oktober 1944 moesten alle inwoners van het dorp evacueren. Tijdens deze barre tocht zijn veel slachtoffers gevallen. Het laatste burgerslachtoffer viel ruim een halfjaar na de bevrijding. Wim Pastoors overleed op 20 november 1945 aan de verwondingen die hij had opgelopen toen hij op een mijn stapte.

In de avond van 9 januari 1941 is een Engelse bommenwerper op de terugweg van een bombardement op Gelsenkirchen door een Duitse nachtjager neergehaald. De Whitley (Mark V, registratienummer T-4203 van het 78th Bomb Squadron, rompcode EY) stortte neer op het bevroren weiland bij de Kattedarm, iets ten westen van Millingen. Alle vijf bemanningsleden kwamen om het leven. In 1957 zijn zij herbegraven (grafnummers IV-B-8 tot en met IV-B-12) op het Britse ereveld van de Commonwealth War Graves Commission te Mook.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 november 1959.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het plein voor het gemeentehuis, gelegen aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal).

Bron
Gemeente Millingen aan de Rijn.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents