Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Jos Hermans (22-09-1930)
Onthulling: 30 december 1959
Adopteer dit monument.

Nuth, 'Monument voor de Gevallenen' (Foto: gemeente Nuth)
Nuth, 'Monument voor de Gevallenen' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Nuth, 'Monument voor de Gevallenen' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Nuth (gemeente Beekdaelen) is een uit Moechelkalksteen vervaardigd beeld van een grote leeuw. Het beeld is geplaatst op een natuurstenen voetstuk met inscriptie. Linksachter het beeld staan drie zuilen van natuursteen. Het gedenkteken is 4 meter hoog en 5 meter breed.

Tekst
Op de zuilen zijn de namen van twintig oorlogsslachtoffers aangebracht: Dertien uit Nuth, zes uit Hulsberg en één uit Schimmert.

Symboliek
Het monument is een blijvende herinnering aan overheersing en verzet. De leeuw is een teken van vermaning. Het dier getuigt van strijd en berusting en van nederlaag en overwinning.

Restauratie
De zuilen zijn op 17 september 1988 bij de gerestaureerde leeuw geplaatst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Boonen Jacobus Hubertus Mathias 12-04-1925 22-07-1946

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Nuth is opgericht ter nagedachtenis aan twintig medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Van de twintig slachtoffers kwamen er dertien uit Nuth, zes uit Hulsberg en één uit Schimmert.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de oud-strijders van Nuth.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 december 1959.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Deweverplein, links van de hoofdingang van het gemeentehuis te Nuth.

Bronnen

  • Gemeente Nuth, tegenwoordig gemeente Beekdaelen;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • www.nuth.nl
  • http://www.youtube.com/watch?v=vD_uNeUuyNo (Filmpje van de onthulling van het monument in 1959).

Voor meer informatie
Beelden van Nuth van Ben Grothues. (Nuth, gemeentelijke uitgave, 2001).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Francine Lunesu | 4 mei 2020

Dat we nooit vergeten en altijd dankbaar blijven dat zij voor onze vrijheid gevochten hebben!

Richard Maessen | 28 april 2020

Laten we nooit vergeten waarom de slachtoffers van oorlog en geweld (zowel in het verleden als in het heden) zijn gestorven. dat hun ultieme offer mag bijdragen aan een betere wereld.