Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS 't Keuningshöfke.

Koningsbosch, oorlogsmonument (foto: Wim van Cruchten)
Koningsbosch, oorlogsmonument (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Koningsbosch (gemeente Echt-Susteren) is een graf, omringd door een lage haag en coniferen. Op het graf staan drie grafstenen van natuursteen. In het midden van de stenen is een Christuskop geplaatst. Het monument is 1 meter 88 hoog, 6 meter 70 breed en 2 meter 20 diep.

Teksten
Op de stenen zijn de jaartallen '1940-1945' aangebracht, samen met de namen van tweeëndertig oorlogsslachtoffers.

Restauratie
In 2004 is het monument met steun van de gemeente Echt-Susteren gerestaureerd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Koningsbosch (gemeente Echt-Susteren) is opgericht ter nagedachtenis aan tweeëndertig medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Koningsbosch en omgeving zijn omgekomen.

In het graf zijn vijf mensen, die in of in de directe omgeving van Koningsbosch zijn omgekomen, begraven. De overige slachtoffers op het monument zijn vermeld zijn elders gestorven en begraven.

Oprichting
Direct na bevrijding van Koningsbosch op 18 februari 1945 werd in het kerkbestuur gesproken over een oorlogsmonument. Er waren echter onvoldoende middelen. Vrijwillige bijdragen van inwoners van Koningsbosch maakten het mogelijk om het monument te realiseren.

Onthulling

Het monument is onthuld in 1948.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de noordzijde van het kerkhof, gevestigd aan de Prinsenbaan in Koningsbosch (gemeente Echt-Susteren).

Bronnen

  • Gemeente Echt-Susteren;
  • Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren.
Voor meer informatie
De parochie Koningsbosch, haar geboorte en groei, E. Huismans. (Sittard, Albert's Drukkerijen, september 1978).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht