Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het GAK-gebouw te Leeuwarden is een tegeltableau. Het tableau stelt een voedseltransport voor tijdens de hongerwinter van 1944-1945. Friesland is weergegeven door een boerderij met koeien en het wapen van Leeuwarden. Centraal staat een schip met voedsel, dat over het IJsselmeer naar Amsterdam vaart. Onder het stadswapen van de Nederlandse hoofdstad bevindt zich de gevel van het Centraal Beheerkantoor in Amsterdam.

Linksboven staat het monogram 'C.B.'.

Teksten
De tekst op het lint onder het monogram luidt:

'1944 OORLOGSWINTER 1945'.

De tekst op het schild rechtsonder luidt:

'AANGEBODEN
DOOR
HET PERSONEEL
ALS BLIJK VAN
WAARDERING VOOR
VERLEENDE HULP.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het GAK-gebouw te Leeuwarden herinnert aan de vijf voedseltransporten die het Leeuwarder personeel met hulp van de Friese verzetsbeweging tijdens de hongerwinter van 1944-1945 heeft georganiseerd ten bate van de inwoners van Amsterdam.

Oprichting
Het tegeltableau werd aangeboden door het personeel van het Centraal Beheer (thans Gemeenschappelijk Administratiekantoor GAK) te Amsterdam aan hun collega's in Leeuwarden.

Locatie
Het tableau hangt in de vergaderzaal van het GAK en de Raad van Arbeid, gevestigd aan de Tesselschadestraat te Leeuwarden.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.