Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Steenhouwerij Arends
Onthulling: 4 mei 1987
Adopteer dit monument.

Vlieland, monument op de begraafplaats (foto: Gemeente Vlieland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de begraafplaats te Vlieland is een gedenksteen van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940 - 1945

ZIJ DIE VAN VLIELAND GINGEN
EN IN DEN VREEMDE VIELEN
VOOR ONZE VRIJHEID

D. DEN HARTOG 7-3-1942 OUD 30 JAAR
J. MEIJER 12-10-1943 OUD 25 JAAR
D. DE KONING 1-6-1943 OUD 28 JAAR
C.D. BAKKER 28-2-1942 OUD 20 JAAR'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de begraafplaats te Vlieland is opgericht ter nagedachtenis aan vier eilanders die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden: C.D. Bakker, Dingeman den Hartog, Dirk de Koning en Jacob Meijer.

Cornelis Dirk Bakker werd geboren op 5 maart 1921 op Vlieland. Hij was matroos bij de Koninklijke Marine en sneuvelde op 27 februari 1942 in de Javazee.

Dingeman den Hartog werd geboren op 16 december 1911 op Vlieland. Hij was 2e stuurman aan boord van m.s. 'Poelau Bras'. Op 7 maart 1942 is hij omgekomen ten gevolge van een vijandelijke actie in de Wijnkoopsbaai.

Dirk de Koning werd geboren op 14 mei 1915 in Meppel. Hij was vlieger bij de KLM. Op 1 juni 1943 werd zijn toestel G-AG 88 op de lijn Londen-Lissabon neergeschoten. Het vliegtuig stortte neer in de Golf van Biskaje.

Jacob Meijer werd geboren op 20 september 1918 op Vlieland. Hij was brigadier bij de artillerie van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Op 12 oktober 1943 is hij in Japanse krijgsgevangenschap omgekomen bij Chungkai in Birma.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1987.

Locatie
Het monument is geplaatst op de Algemene begraafplaats aan het Kerkplein te Vlieland. Naast de gedenksteen bevindt zich een Brits ereveld.

Bronnen

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.