Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Paterswolde, oorlogsmonument Kluivingsbos (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Kluivingsbos te Paterswolde (gemeente Tynaarlo) is een gedenksteen. De omvang van de gedenksteen is 1 vierkante meter. Rondom het gedenkteken ligt een aantal zwerfkeien.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN ONZE GEVALLENEN IN DE STRIJD 1940-1945'.

Wijziging
Het monument stond eerst aan de rand van het bos, maar werd later in het midden van het bos geplaatst omdat het een meer algemeen oorlogsmonument werd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Met het monument wordt in eerste instantie onderduiker Jacob de Vries herdacht. Hij werd op de bevrijdingsdag van Eelde door wegtrekkende Duitsers vermoord. Daarnaast herdenkt het monument Willem Harm Rutgers, een inwoner van Paterswolde die in de oorlog het leven liet.

Oprichting
Het monument is op initiatief van de bewoners van de Onlandsweg opgericht.

De zorg voor het monument is in handen van de gemeente Tynaarlo.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Kluivingsbos te Paterswolde (gemeente Tynaarlo).

Bron
Gemeente Tynaarlo.

Voor meer informatie
Verhalen uit de oorlog Eelde 1940-1945 door M. Arends-Luinge, J. Kobes, A. Odding en C. Schaafsma (1995; Stichting Ol Eel).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Linda Holst | 28 april 2020