Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 17 september 1947
Adopteer dit monument.

Sneek, 'Gedenksteen voor Gesneuvelde Canadezen' (foto: Simon Bleeker)
Sneek, 'Gedenksteen voor Gesneuvelde Canadezen' (foto: Simon Bleeker)

Het monument

Vorm en materiaal
De 'Gedenksteen voor Gesneuvelde Canadezen' te Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân) is vervaardigd uit Franse kalksteen. Op de steen is in reliëf een esdoornblad ('Maple Leaf') aangebracht. De gedenksteen is ingemetseld in de oostgevel van de St.-Martinikerk.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'Q.O.R. of C.
H.H. PENNELL G.W. OUDERKIRK
W.L. JACKSON S.W. WHITE

IF I SAVE MY LIFE, I LOSE IT.
15-4-1945'.

In afkorting wordt de naam het regiment van de gesneuvelde militairen vermeld: Q(ueens) O(wn) R(ifles) O(f) C(anada). De spreuk 'If I save my life, I lose it' (vertaald: 'Als ik mijn leven red, verlies ik het') is afkomstig uit een gedicht van de Engelse dichter Tennyson.

Symboliek
De 'Maple Leaf' is het nationale symbool van Canada.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De 'Gedenksteen voor Gesneuvelde Canadezen' in Sneek is opgericht ter nagedachtenis aan de zes Canadese militairen die bij de bevrijding van de stad zijn gesneuveld.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

A. Cockburn, W.L. Jackson, G.W. Ouderkirk, H.H. Pennell, Fr.R. Shepherd en S.W. White.

De militairen maakten deel uit van The Queen's Own Rifles of Canada. Zij sneuvelden op 15 en 16 april 1945 tijdens krijgshandelingen in de omgeving van het dorp Wons, bij de Afsluitdijk. De compagnie waarvan zij deel uitmaakten, kwam te hulp bij het tegenhouden van Duitse troepen die vanuit Noord-Holland via de Afsluitdijk naar Friesland optrokken. Dankzij het optreden van de Canadese strijders is voorkomen dat er in de stad Sneek straatgevechten plaatsvonden. Op 17 april 1945 zijn de gesneuvelde militairen begraven op de Algemene begraafplaats te Sneek en op 25 maart 1946 herbegraven op het Canadese ereveld te Holten.

Oprichting
Het monument is onthuld op 17 september 1947. Tijdens een eenvoudige plechtigheid in het Oosterkoor van de Martinikerk werd de gedenksteen door ds. E.L. Nauta, als vertegenwoordiger van het oprichtingscomité, overgedragen aan de kerkvoogdij van de Nederlands Hervormde Gemeente.

Locatie
De gedenksteen is ingemetseld in de oostgevel van de St.-Martinikerk, gevestigd aan de Grote Kerkstraat te Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht