Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Dhr. G.H. Emck, Coen Schilt
Onthulling: 4 mei 1951
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Vijverstee.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Holtenhoek.

Vries, monument Oude Asserstraat (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Vries, monument Oude Asserstraat (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Oude Asserstraat in Vries (gemeente Tynaarlo) is een zuil, bestaande uit drie blokken witte Franse natuursteen. In de zuil is een lange vrouwenfiguur ingekerfd.

Tekst
Op de zijkanten van de zuil zijn de namen ingebeiteld van 18 inwoners van de gemeente Vries die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

Symboliek
De vrouw symboliseert enerzijds de verslagenheid en anderzijds het groeiende verzet. De verslagenheid wordt weergegeven door de afhangende rechterarm. Het groeiende verzet komt tot uitdrukking door de opgeheven en tot vuist gebalde linkerhand.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument Oude Asserstraat te Vries (gemeente Tynaarlo) is opgericht ter nagedachtenis aan 18 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 18 slachtoffers luiden:

Willem-Jacob van Enk, Willem Fonk, Luite Gerrits, Albertus Hahn, Gepko Hahn, Hendrik Hayema, Harm Hessels, Harm Huzing, Jan Kampstra, Jan Kiers, Willem Klasen, Jannes Lubberts, Dirk Willem Molhuyzen, Hendrik Stavast, Pieter Stavast, Teunis Scheepstra, Melle de Vries en Teunis van Wijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1951.

Locatie
Het monument is geplaatst op de kruising Oude Asserstraat/Nieuwe Rijksweg te Vries (gemeente Tynaarlo).

Bron
Gemeente Tynaarlo.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht