Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Johan Dijkstra (1896-1978)
Onthulling: 4 mei 1946
Adopteer dit monument.

Paterswolde, monument in het voormalige gemeentehuis (foto: 4 mei Comité Eelde)
Paterswolde, monument in het voormalige gemeentehuis (foto: 4 mei Comité Eelde)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het voormalige gemeentehuis te Paterswolde (gemeente Tynaarlo) is een wandschildering met een afbeelding van onder meer een vrouwenfiguur. Het oppervlak van de schildering is 6 vierkante meter.

Tekst
De tekst bij de schildering luidt:

'TER
HERDENKING
VAN ONZE
OORLOGS-
SLACHTOFFERS
1940-1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het voormalige gemeentehuis te Paterswolde (gemeente Tynaarlo) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen

De namen van de twaalf slachtoffers luiden:

Jan Andries Blok, Aaltje van Bruggen, Derkje Meijer-van Dijk, Adolf Dussel, Trientje Ezenga, Stoffer Holtjer, Feico Pieter Jan Kamphuis, Luite Kamphuis, Hendrik Lemmen, Willem-Harm Rutgers, Albertus Andries van der Velde en Jacob de Vries.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1946.

Locatie
Het monument bevindt zich in het voormalige gemeentehuis van Eelde (thans kinderopvang Paterswolde), gevestigd aan de Prinses Irenelaan te Paterswolde (gemeente Tynaarlo).

Bron
Gemeente Tynaarlo.

Voor meer informatie

Publicatie: Verhalen uit de oorlog Eelde 1940-1945 van M. Arends-Luinge, J. Kobes, A. Odding en C. Schaafsma (Stichting Ol Eel, 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht