Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Centraal Station in Amsterdam is een metalen palquette met daarop een geknakte tulp, een vredesduif en tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘7 MEI 1945
HIER VIEL VOOR
DE VRIJHEID
W.H. ZEEMAN
22 JAAR OUD’.

De geschiedenis

Het monument op het Centraal Station te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse sergeant Willem Zeeman die hier op 7 mei 1945 om het leven is gekomen.

Op 7 mei 1945 waren de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (BS) met man en macht bezig de stad in handen te krijgen. De bezetter was inmiddels verslagen, maar had zich verschanst in een aantal gebouwen, waaronder het Victoria Hotel tegenover het Centraal Station.

Het station was ‘s ochtends om 11 uur door de BS afgesloten om Duitse vernielingen te voorkomen. In het station bevonden zich 200 mannen van de Duitse spoorwegtroepen. Zij waren door de BS ontwapend en ondergebracht in een machineloods. Op een van de perrons stond een trein klaar waarmee de Duitse soldaten zouden worden afgevoerd.

Om half vier rukte de Duitse Grüne Polizei met zo’n dertig man op naar het station. Toen zij ontdekten dat het station door de BS was bezet, openden zij het vuur. Vanuit een bovenverdieping hadden de leden van de BS een goed uitzicht op het Stationsplein. Met hun buitgemaakte geweren, schoten ze op de Duitse soldaten die probeerden via de westelijke ingang het station binnen te komen.

Vlak voor de komst van de Duitsers was sergeant Willem Zeeman van de BS met een bericht van de districtscommandant in het station gearriveerd. Hij ging naar de politiepost, omdat daar een telefoon hing. Toen Duitse soldaten de post probeerden te forceren, moest Zeeman vluchten. Hij wilde zich via de bagageruimte in de hal terugtrekken, maar trof daar Duitse politie aan. Hij schoot een van hen neer en werd vervolgens door een schot in zijn achterhoofd getroffen. Zeeman was 22 jaar.

Aan het schieten kwam een eind toen BS-commandant Overhoff en een Duitse commandant bij het Victoria Hotel arriveerden en zij de opdracht tot een onmiddellijk staakt-het-vuren gaven. Tijdens het gevecht op het treinstation zijn aan Duitse zijde zeventien doden en veertig gewonden gevallen.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van het Centraal Station van Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten – Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems (Stadsdeel Amsterdam-Centrum, 2005). ISBN 90-9019166-6;
  • De Dokwerker – De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam.

 

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents