Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Onthulling: 22 september 1984
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument op het Centraal Station (foto: De Dokwerker)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Centraal Station in Amsterdam is een metalen palquette met daarop een geknakte tulp, een vredesduif en tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'7 MEI 1945
HIER VIEL VOOR
DE VRIJHEID
W.H. ZEEMAN
22 JAAR OUD'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Centraal Station te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse sergeant Willem Zeeman die hier op 7 mei 1945 om het leven is gekomen.

Op 7 mei 1945 waren de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (BS) met man en macht bezig de stad in handen te krijgen. De bezetter was inmiddels verslagen, maar had zich verschanst in een aantal gebouwen, waaronder het Victoria Hotel tegenover het Centraal Station.

Het station was 's ochtends om 11 uur door de BS afgesloten om Duitse vernielingen te voorkomen. In het station bevonden zich 200 mannen van de Duitse spoorwegtroepen. Zij waren door de BS ontwapend en ondergebracht in een machineloods. Op een van de perrons stond een trein klaar waarmee de Duitse soldaten zouden worden afgevoerd.

Om half vier rukte de Duitse Grüne Polizei met zo'n dertig man op naar het station. Toen zij ontdekten dat het station door de BS was bezet, openden zij het vuur. Vanuit een bovenverdieping hadden de leden van de BS een goed uitzicht op het Stationsplein. Met hun buitgemaakte geweren, schoten ze op de Duitse soldaten die probeerden via de westelijke ingang het station binnen te komen.

Vlak voor de komst van de Duitsers was sergeant Willem Zeeman van de BS met een bericht van de districtscommandant in het station gearriveerd. Hij ging naar de politiepost, omdat daar een telefoon hing. Toen Duitse soldaten de post probeerden te forceren, moest Zeeman vluchten. Hij wilde zich via de bagageruimte in de hal terugtrekken, maar trof daar Duitse politie aan. Hij schoot een van hen neer en werd vervolgens door een schot in zijn achterhoofd getroffen. Zeeman was 22 jaar.

Aan het schieten kwam een eind toen BS-commandant Overhoff en een Duitse commandant bij het Victoria Hotel arriveerden en zij de opdracht tot een onmiddellijk staakt-het-vuren gaven. Tijdens het gevecht op het treinstation zijn aan Duitse zijde zeventien doden en veertig gewonden gevallen.

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van het Centraal Station van Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems (Stadsdeel Amsterdam-Centrum, 2005). ISBN 90-9019166-6;
  • De Dokwerker - De Tweede Wereldoorlog met een link naar Amsterdam.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Omayma | 2 mei 2020

Vrede kan niet bewaard worden door middel van strijdkracht. Het kan alleen bereikt worden door middel van ons verstand.