Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Pieter A.H. Hofman
Onthulling: 3 september 1949
Adopteer dit monument.

Sneek, herdenkingsraam in de Sint Martinikerk (foto: Simon Bleeker)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsraam in de Sint Martinikerk te Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân) is een gebrandschilderd glas-in-loodraam, bestaande uit verschillende panelen. Het raam is 6 meter 30 hoog en 2 meter 50 breed.

Tekst
De tekst op het gedenkraam is een gedicht van Fedde Schurer en luidt:

'GOD IS IN HEECH EN STERK KASTIEL,
IN TAFLECHT FOAR DY'T LIJE.
AL WANKT FORDJER FAN FJUR EN STIEL,
SYN MACHT SIL US BIFRIJE.'

Symboliek
Onderaan zijn de wapens van Canada en Nederland aangebracht. Daarboven links 'de oorlogsdemon' met als achtergrond tussen rook en vuur de toren van Rotterdam, de eerste verwoeste stad. Rechts 'de dood', de trawant van 'de oorlogsdemon'. Op de achtergrond zijn de ruïnes te zien van de kerk van Arnhem, de tweede verwoeste stad. Op de voorgrond bevinden zich doden en gewonden.

De rookwolken gaan over in de twee bovenliggende panelen. Het linkerpaneel beeldt 'het verzet' uit. Midden in dit paneel bevindt zich een ridderfiguur te paard met gesloten helm, vlag en schild met Nederlandse leeuw. Het geheel wordt van onderen afgesloten door prikkeldraad, duinen en helmplanten. Het rechterpaneel symboliseert 'de bevrijding', met werkende en rustende boeren, een zaaier en korenschoven. Tussen deze figuren staat een koningin te paard, die de terugkeer van het Koninklijk Gezag symboliseert. Van onderen wordt dit paneel afgesloten met vogels, vissen en bloemen. Boven in deze beide raamgedeelten worden de wapens van de gemeente Sneek en de provincie Friesland afgebeeld.

De kop van het raam symboliseert 'het kerkelijk verzet'. Links een afbeelding van Mozes en Aäron uit het Oude Testament, met de leeuw als symbool van moed. Rechts staan de apostelen Johannes en Petrus uit het Nieuwe Testament, met de arend als symbool van de scherpe, vooruitziende blik. De leeuw en de arend slaan hun klauwen in een draak die boven in het midden ligt. Achter de wolken komen lichtstralen vandaan, die zich voortzetten tussen de wapens van Friesland en Sneek. De kop wordt bovenaan afgesloten door twee engelen die de bazuin blazen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Kaspersma Gerrit 21-10-1920 12-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsraam in de Sint Martinikerk te Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan de Canadese soldaten die tijdens de bevrijding van de stad zijn gesneuveld.

De plannen voor een gedenkraam ontstonden direct na de bevrijding. Onder andere door materiaalschaarste duurde het echter vrij lang voor het raam vervaardigd en geplaatst kon worden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 september 1949 door de Canadese ambassadeur in Nederland, Zijne Excellentie Pierre Dupuy. Bij de plechtigheid sprak burgemeester L. Rasterhoff over 'Het nationale verzet', de heer S. Havinga als voorzitter van de Stichting Sneek 1940-1945 over 'Het illegale verzet', ds. H. van Niel over 'Het kerkelijk verzet' en ambassadeur Pierre Dupuy over 'De bevrijding'. Bij de onthulling waren onder meer aanwezig de Commissaris van de Koningin in Friesland, mr. H.P. Linthorst Homan, het gemeentebestuur van Sneek, verschillende Sneker predikanten, de Deken van Sneek en een vertegenwoordiging van Rijksmonumentenzorg.

Locatie
Het gedenkraam bevindt zich in de Sint Martinikerk, gevestigd aan de Grote Kerkstraat te Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht