Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door 14e Montessori OBS De Jordaan.

Amsterdam, gevelsteen aan de Bloemgracht (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Amsterdam, gevelsteen aan de Bloemgracht (Foto: Dick Simonis/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
De gevelsteen aan de Bloemgracht te Amsterdam is uitgevoerd in witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gevelsteen luidt:

'VOOR DE VRIJHEID VAN HUN VADERLAND
GEVALLEN OP 25 APRIL 1945
DICK WOLTERS GEB. 6 APRIL 1911
KO STEVESEN GEB. 17 NOV. 1918
JOHANNES STEPHANUS KEUNE GEB. 1 MAART 1914'.

De achternaam van de heer Ko Stevese staat foutief op de plaquette vermeld. Ook de geboortedatum is onjuist. Die moet zijn 12 november 1918. De bijnaam van de heer Wolters was Dick. Zijn echte naam is Durk. 

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Keune Johannes Stephanus 01-03-1914 25-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gevelsteen aan de Bloemgracht te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de drie stadsgenoten die op 25 april 1945 door de bezetter zijn omgebracht.

De namen van de drie slachtoffers luiden: Johannes Stephanus Keune, Ko Stevese en Durk Wolters.

De verzetsmannen Durk Wolters, Ko Stevese en Johannes Stephanus Keune, allen lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS), hebben elkaar leren kennen in het pand aan de Bloemgracht. Zij waren tevens lid van de 'Raad van Verzet'. In de ochtend van 25 april 1945 werden zij door de bezetter ontdekt en ter plekke gefusilleerd. De toedracht van de ontdekking is nog steeds onduidelijk.

Johannes Keune was een geboren Amsterdammer. Hij was werkloos tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1943 sloot hij zich aan bij de 'Raad van Verzet' die hem ook financieel hielpen. Hij was toen 29. Hij kwam ook regelmatig op de Bloemgracht 82 en leerde zo de anderen kennen. 

Ko Stevese was een Zeeuw en verhuisde op zijn twintigste naar Amsterdam en wordt typograaf. De bezetter verplichtte hem om in het kader van Arbeitseinsatz in Duitsland te gaan werken. Tijdens zijn verlof duikt hij onder. In een brief aan zijn ouders verklaart hij niet langer onder de Duitsers te willen werken. Hij gaat het verzet in en sluit zich in 1944 aan bij de 'Raad van Verzet'. Hij kwam vaak op de Bloemgracht 82 en leerde daar Durk Wolters en Johannes Keune kennen.

Durk Wolters was geboren op 6 april 1911. Als beroep was deze Groninger vrachtwagenchauffeur. Hij was overtuigd communist en werd verschillende malen opgepakt, maar wist ook te ontsnappen. Hij dook onder op een zolderkamer aan de Bloemgracht 82 in Amsterdam. Hier leerde hij de anderen kennen.

Onthulling
De gevelsteen is onthuld in 1945.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems, uitgegeven door Stadsdeel Amsterdam-Centrum (2005). ISBN 90-9019166-6;
  • Mevrouw van Raaijen-Veerhoek;
  • De Dokwerker.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

N.J.Keune | 3 mei 2020