Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Annick van Hardeveld in Amsterdam is een hardstenen sokkel met bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP DEZE PLEK WERD OP 4 MEI 1945
DE LAATSTE KOERIERSTER UIT HET VERZET,
ANNICK VAN HARDEVELD,
DOOR DE DUITSE BEZETTER VERMOORD.
ZIJ WAS 21 JAAR OUD.

DIT TEKEN IS EEN EERBEWIJS AAN ALLEN
DIE STREDEN TEGEN ONRECHT EN ONDERDRUKKING'.

De geschiedenis

Het monument voor Annick van Hardeveld in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsvrouw die hier op 4 mei 1945 door de bezetter is gefusilleerd. Zij was de laatste koerierster uit het verzet die is vermoord. Van Hardeveld was toen 21 jaar.

Annick van Hardeveld was tijdens de bezetting opgeleid als verpleegster door het Rode Kruis. Naast haar werk als medisch analiste in het Wilhelmina Gasthuis was Annick koerierster van de Binnenlandse Strijdkrachten. In deze hoedanigheid gaf Annick boodschappen door aan leden van de verzetsgroep 'DZ-G10/NBS-SG sectie MAX III'. Ook vervoerde ze bonkaarten, wapens, valse papieren en soms zelfs onderduikers. Het hoofdkwartier van de koerierster was het ouderlijk huis van 'Ellie de Vries', aan het Valeriusplein. Hier ontving zij orders van Ellie, en ontmoette zij haar mede-koeriersters.

Op de avond van 4 mei 1945 verlaat de 21-jarige Annick van Hardeveld op de fiets haar ouderlijk huis, om haar laatste opdracht uit te voeren. Ze is uitzinnig van blijdschap door de berichten van de Britse radio omtrent een op handen zijnde Duitse capitulatie. Annicks laatste opdracht was om de leden van verzetsgroep MAX III die zich in Amsterdam-Noord bevinden naar het Vossius Gymnasium te sturen. Hier had de sectie, onder commando van 'Tom Lingers' (schuilnaam voor Schilling) een geheime wapenopslag. In de loop van de avond kwamen alle leden van de verzetsgroep MAX III aan in het Vossius Gymnasium, behalve die uit Amsterdam-Noord. In de ochtend van 5 mei 1945 bereikte het bericht dat Annick van Hardeveld was doodgeschoten door de Grüne Polizei haar familie. Haar ouders en broer hadden al die tijd niet geweten dat ze actief in het verzet was geweest. Annick van Hardeveld ontving in 1981 postuum het verzetsherdenkingskruis.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Annicks broer Yann en haar vrienden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door oud-burgemeester Ed van Thijn, in het bijzijn van haar familie en vrienden.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Niewezijds Voorburgwal, Hekelveld te Amsterdam. 

Bronnen

  • Om nooit te vergeten – Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems, uitgegeven door Stadsdeel Amsterdam-Centrum (2005). ISBN 90-9019166-6.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents