Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument aan de Kerkstraat (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Amsterdam, monument aan de Kerkstraat (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Kerkstraat te Amsterdam is een reliëf.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'HIER VIELEN
IN DEN NACHT VAN
TWAALF SEPTEMBER 1944
DS. FERWERDA
EN
KOSTER S. VAN DER BAAN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Kerkstraat te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan dominee Taeke Ferwerda en koster Siebren van der Baan die in 1944 door de bezetter zijn doodgeschoten.

Op 8 september 1944 werden door de bezetter in de Keizergrachtskerk wapens gevonden. De dominee en de koster werden om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen in de nacht van 12 september 1944 voor de Gereformeerde Kweekschool in de Kerkstraat neergeschoten. In de kerk aan de Keizersgracht is ook een gedenksteen aangebracht die herinnert aan deze gebeurtenis.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de gevel van het pand aan de Kerkstraat 107 in Amsterdam.

Bronnen

  • Krantenartikel in Het Parool van 4 mei 1983;
  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Ina Buist | 28 april 2020

Ook zoveel jaren later niet vergeten welk offer zij brachten voor onze vrijheid.