Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Jan H. Grégoire
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Amsterdam, gedenkraam voor de Sociale Dienst (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Amsterdam, gedenkraam voor de Sociale Dienst (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Amsterdam, gedenkraam voor de Sociale Dienst (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Amsterdam, gedenkraam voor de Sociale Dienst (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Amsterdam, gedenkraam voor de Sociale Dienst (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Amsterdam, gedenkraam aan de Tweede Hugo de Grootstraat (foto: R. Zillesen)
Amsterdam, gedenkraam op de oude locatie aan de Tweede Hugo de Grootstraat (foto: R. Zillesen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam de Sociale Dienst in Amsterdam is een gebrandschilderd glas-in-lood raam. Op het raam is een afbeelding van aartsengel Michael aangebracht die in strijd is met de draak, die hij zal verslaan. Bovenaan staat het Wapen van Amsterdam afgebeeld. Onderaan het raam staat een kleine uitvoering van het Wapen van Nederland, een Davidsster en het embleem Sociale Zaken.


Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE HUN LEVEN GAVEN VOOR ONZE VRIJHEID
1940 1945

A. CHRISTIAANSE
H.C.J. VAN GINHOVEN
Z.P.J. ZILLESEN

AAN ONZE JOODSCHE COLLEGA"S DIE DOOR DUITSCHE TERREUR GEVALLEN ZIJN.'

Symboliek
Het verhaal van Sint-Michael staat symbool voor de overwinning van het goede op het kwade. In de openbaring van Johannes staat dat er in de hemel een strijd plaatsvond. De aartsengel Michael en zijn engelen vochten tegen de draak en zijn aanhangers. 'En de draak, de oude slang, die ook de duivel en satan wordt genoemd en die de wereld verleidt... werd overwonnen en uit de hemel in de diepte gestort'. Hiermee overwon de aartsengel Michael de machten van de duisternis.

Wijziging
Oorspronkelijk is het herdenkingsraam aangebracht in het pand van de Sociale Dienst aan de Marnixstraat. In 1995 is het raam overgebracht naar het kantoor van de Sociale Dienst aan de Tweede Hugo de Grootstraat, omdat het gebouw aan de Marnixstraat door de gemeente Amsterdam was verkocht. Voor de verhuizing werd het raam onder supervisie van het Stedelijk Museum grondig schoongemaakt en ingebracht in een nieuwe lijst. het gedenkraam is in 2008 is overgebracht naar de Weesperstraat 113 waar het congrescentrum van de gemeente was gevestigd. Sinds januari 2020 hangt het gedenkraam in het Stadhuis.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam voor de Sociale Dienst in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de personeelsleden van de gemeentelijke Sociale Dienst die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
Het herdenkingsraam bevindt zich bij de hoofdingang van de Stopera bij de Zwanenburgwal, Amsterdam.

Bronnen

  • Sociale Dienst Amsterdam;
  •  Gemeente Amsterdam;
  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De heer Michel Didier;
  • De heer Rob Zillesen;
  • De heer Gerard Roelofs;
  • Wikipedia. 'Gedenkraam Sociale Dienst'

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.