Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument aan de Nieuwezijds Voorburgwal (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, monument aan de Nieuwezijds Voorburgwal (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, monument aan de Nieuwezijds Voorburgwal (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Nieuwezijds Voorburgwal te Amsterdam is een gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'GEDURENDE DE DUITSCHE OVERHEERSING 1940-1945
WERDEN IN DEZE GEBOUWEN DOOR DE STICHTING
'CENTRALE BEDRIJFSKEUKENS AMSTERDAM TEN ZUIDEN VAN HET IJ'
5.247.889 LITER VOEDSEL TEN BEHOEVE VAN
HET PERSONEEL IN DE AMSTERDAMSCHE INDUSTRIEELE BEDRIJVEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Nieuwezijds Voorburgwal herinnert de inwoners van Amsterdam aan de stichting 'Centrale Bedrijfskeuken Amsterdam ten zuiden van het IJ', die tijdens de Tweede Wereldoorlog voedsel bereidde voor het personeel in de Amsterdamse industriële bedrijven.

Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 was er sprake van een groot gebrek aan voedsel en brandstof. Op 23 oktober begonnen vijftien centrale keukens via 38 uitdeelplaatsen met het distribueren van warme maaltijden, voor vijftien cent per liter. Toen de keukens op 24 april moesten sluiten vanwege een gebrek aan brandstof nam de gemeente van Amsterdam maatregelen. Er werden vier miljoen houtblokken van de tramsporen in de stad verwijderd die opgestookt konden worden. Het personeel in de Amsterdamse industriële bedrijven kreeg mondjesmaat voedsel via de Centrale Bedrijfskeuken Amsterdam. Via deze keukens werd 5.247.889 liter voedsel verstrekt.

Aan de gebouwen van de Amstelbrouwerij, Heineken's Bierbrouwerij en de Wester Suikerraffinaderij zijn soortgelijke borden aangebracht.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de gevel van het gebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal 178-180 te Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems, uitgegeven door Stadsdeel Amsterdam-Centrum (2005). ISBN 90-9019166-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.