Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.
Vorm en materiaal
Het monument aan de Nieuwezijds Voorburgwal te Amsterdam is een gedenksteen.
Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:
'GEDURENDE DE DUITSCHE OVERHEERSING 1940-1945
WERDEN IN DEZE GEBOUWEN DOOR DE STICHTING
'CENTRALE BEDRIJFSKEUKENS AMSTERDAM TEN ZUIDEN VAN HET IJ'
5.247.889 LITER VOEDSEL TEN BEHOEVE VAN
HET PERSONEEL IN DE AMSTERDAMSCHE INDUSTRIEELE BEDRIJVEN.'
Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Het monument aan de Nieuwezijds Voorburgwal herinnert de inwoners van Amsterdam aan de stichting 'Centrale Bedrijfskeuken Amsterdam ten zuiden van het IJ', die tijdens de Tweede Wereldoorlog voedsel bereidde voor het personeel in de Amsterdamse industriële bedrijven.
Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 was er sprake van een groot gebrek aan voedsel en brandstof. Op 23 oktober begonnen vijftien centrale keukens via 38 uitdeelplaatsen met het distribueren van warme maaltijden, voor vijftien cent per liter. Toen de keukens op 24 april moesten sluiten vanwege een gebrek aan brandstof nam de gemeente van Amsterdam maatregelen. Er werden vier miljoen houtblokken van de tramsporen in de stad verwijderd die opgestookt konden worden. Het personeel in de Amsterdamse industriële bedrijven kreeg mondjesmaat voedsel via de Centrale Bedrijfskeuken Amsterdam. Via deze keukens werd 5.247.889 liter voedsel verstrekt.
Aan de gebouwen van de Amstelbrouwerij, Heineken's Bierbrouwerij en de Wester Suikerraffinaderij zijn soortgelijke borden aangebracht.
Locatie
Het monument bevindt zich aan de gevel van het gebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal 178-180 te Amsterdam.
Bronnen