Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Ezechiël J. Hoek
Onthulling: 3 mei 1950
Adopteer dit monument.

Amsterdam, 'Gedenkteken voor de Jordaanbewoners' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Omgeving gedenkteken (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Amsterdam, 'Gedenkteken voor de Jordaanbewoners' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Gedenkteken voor de Jordaanbewoners' van Amsterdam is een zwarte gevelsteen met in reliëf een huis met bomen, een opkomende zon en een haan.

Tekst
De tekst op de gevelsteen luidt:

'1940 - 1945
BLIJF ALTIJD WAAKZAAM, MENSENKIND,
VOOR BROOD EN LEVENSVREUGD.
DE VRIJHEID ZIJ U WELGEZIND.
GEEN DWANG, MAAR VREE EN DEUGD.
AAN ALLE GEVALLEN BUURTGENOTEN'.

Symboliek
De gevelsteen beeldt de bezetting, de tijd, de waakzaamheid, het voedselgebrek en de hernieuwde levensvreugd uit.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Gedenkteken voor de Jordaanbewoners' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle buurtbewoners die tijdens de bezettingsjaren een bijdrage aan het verzet hebben geleverd en aan de buurtbewoners die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Onthulling
Het gedenkteken is onthuld op 3 mei 1950 door de weduwe van de communistische verzetsstrijder Nelis Marinus. Na de onthulling hield mevrouw Beta de Vries een toespraak. Zij zei dat 'het de Jordaanbevolking en de Eilandbewoners waren die joodse stadsgenoten te hulp kwamen. Hier woonden de mensen die reeds praktisch getoond hadden tot strijd tegen de bezetter bereid en in staat te zijn. Van hieruit stroomde de kracht van het werkende volk dat niet voor het brute geweld wilde bukken, dat zich niet wilde en niet kon verzoenen met oorlog en onderdrukking en dat bereid was in de strijd voor vrede en recht alles te geven'.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems, uitgegeven door Stadsdeel Amsterdam-Centrum (2005). ISBN 90-9019166-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Tia Lücker en Hendrik van Niftrik | 30 april 2020

Dank

Annemiek de Noord | 30 april 2020

Opdat wij nooit vergeten!