Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. Oom, Kuipers
Onthulling: 4 mei 1949
Adopteer dit monument.

Zuidwolde, monument aan het Boterdiep WZ (Foto: gemeente Bedum)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan het Boterdiep WZ te Zuidwolde (gemeente Het Hogeland) is een natuurstenen gedenksteen. Het monument is 2 meter hoog, 1 meter breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940 - 1945
VOOR HEN DIE VIELEN'

Hieronder zijn de namen en de geboorte- en overlijdensdata van oorlogsslachtoffers aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan het Boterdiep WZ te Zuidwolde (gemeente het Hogeland) is opgericht ter nagedachtenis aan een aantal medeburgers die op 14 april 1945 in café Vaatstra bijeen zijn gedreven en als represaille door de bezetter zijn gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1949.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van café Vaatstra, gevestigd aan het Boterdiep WZ te Zuidwolde (gemeente Het Hogeland).

Bronnen

  • Gemeente Bedum, tegenwoordig gemeente Het Hogeland;
  • www.bedum.nl;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht