Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Prot. Chr. Basisschool De Wegwijzer.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Hendrik Boxma in Groningen is een natuurstenen grafzerk, bekroond met het embleem van de Nederlandse Spoorwegen. Voor de steen is een gedeelte van het onderstel van een trein geplaatst.

Tekst
De tekst op de grafzerk luidt:

'HENDRIK BOXMA
GEFUSILLEERD 23 SEPT 1944

VOOR ONZER VRIJHEID
MOEST HIJ HET BESTE GEVEN
DE SPOORMAN DEED ZIJN PLICHT
EN OFFERDE ZIJN LEVEN

VAN HET
STAKENDE
SPOORWEG-
PERSONEEL
TE GRONINGEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Hendrik Boxma in Groningen is opgericht ter nagedachtenis aan de medewerker van de Nederlandse Spoorwegen die op 23 september 1944 door de bezetter is gefusilleerd.

Op 17 september 1944 ging het personeel van de Nederlandse Spoorwegen in staking, naar aanleiding van een oproep van de Nederlandse regering in Londen. Veel mensen dachten dat de oorlog spoedig over zou zijn, maar niets was minder waar. Pas in het voorjaar van 1945 zou heel Nederland bevrijd worden. Veel personeelsleden moesten onderduiken om te voorkomen dat de bezetter hen zou dwingen weer aan het werk te gaan.

Locatie
Het monument is geplaatst op de begraafplaats Selwelderhof aan de Iepenlaan te Groningen.

Bronnen

  • Gemeente Groningen;
  • Stichting 4 Mei Herdenking Groningen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht