Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in Buggenum (gemeente Leudal) is uitgevoerd in zwart graniet. Op de plaquette zijn de zeven namen van de omgekomen Britse soldaten aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘IN MEMORY OF THE SOLDIERS OF THE 1/5 TH. BATTALION THE WELCH REGIMENT WHO GAVE THEIR LIVES FIGHTING IN THE AREA OF BUGGENUM AND ON THE RAILWAY EMBANKMENT LEADING TO THE BRIDGE.

TER HERINNERING AAN DE SOLDATEN VAN HET “1/5TH BATTALION THE WELCH REGIMENT” DIE ZIJN GEVALLEN TIJDENS DE GEVECHTEN IN BUGGENUM EN AAN DE SPOORDIJK NABIJ DE BRUG.

14441687 PTE TILEY D. 24 NOV. 1944
3957899 PTE RICHARDS D.B. 26 NOV. 1944
14710889 PTE GREAVES B.W. 29 NOV. 1944
3968781 PTE WOODS F. 29 NOV. 1944
14746301 PTE HAMBLETON T. 30 NOV. 1944
14712141 PTE KENNEDY C.J. 30 NOV. 1944
14676221 PTE McNEILL G. 30 NOV. 1944
14715072 PTE SUTCLIFFE G. 9 DEC. 1944

NOV. – DEC. 1944’ .

De geschiedenis

De plaquette in Buggenum (gemeente Leudal) is opgericht ter nagedachtenis aan zeven Britse soldaten die zijn omgekomen tijdens de strijd tegen de bezetter.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

B.W. Greaves, T. Hambleton, C.J. Kennedy, G. McNeill, D.B. Richards, G. Sutcliffe, D. Tiley en F. Woods.

De spoorbrug over de Maas te Buggenum vormde een belangrijke verkeersader voor de Duitse troepen ten westen van de Maas. Op 16 november 1944 werd de spoorbrug door een ‘Sprengcommando’ tot ontploffing gebracht en enkele uren later werd Buggenum bevrijd door troepen van het 1/5e Welch Bataljon. De geallieerde troepen wilden vervolgens zo snel mogelijk patrouilles naar de overzijde van de Maas sturen. Dit was echter een moeilijke opgave doordat de bezetter een mijnenveld aan de oever bij de spoorbrug had aangelegd.

Op 29 november 1944 ondernamen de troepen van het Welch Bataljon een eerste poging met een gevechtsgroep van 12 man. De opdracht was om de stelling te veroveren en een weg door het mijnenveld te markeren. Vlak voordat de spoorbrug bereikt werd stapte een van de soldaten op een mijn. Door de omvang van de explosie werd er van Duitse zijde direct gereageerd met een spervuur van granaten en mitrailleurs. Hierbij kwam een tweede soldaat, Basil Greaves, om het leven. Onder dekking van een rookgordijn keerde de groep met een zwaargewonde soldaat terug.
Op 30 november 1944 besloot men een tweede poging te wagen. Ook deze poging mislukte door hevige tegenstand van de bezetter. Nadat er aan Britse zijde weer enkele doden en gewonden waren gevallen besloot men voorlopig geen poging meer te ondernemen. De spoorbrug werd wel nauwlettend in de gaten gehouden.

Een derde poging werd ondernomen op 9 december 1994 door luitenant Spencer. Dit maal was de operatie succesvol. Later meldde Luitenant Spencer zich als vrijwilliger om een vrije doorgang door het mijnenveld te maken. Hij ontving voor zijn moedige optreden het Britse Military Cross.

Onthulling
De plaquette in Buggenum (gemeente Leudal) is onthuld op 28 april 2005 door de veteraan Capt. E Spencer MC.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette is aan de gevel van de Aldegundiskerk in Buggenum (gemeente Leudal) aangebracht.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents