Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 28 september 1948
Adopteer dit monument.

Ruinen, monument voor dr. E.J. Roelfsema (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ruinen, monument voor dr. E.J. Roelfsema (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor dr. E.J. Roelfsema in Ruinen (gemeente De Wolden) is een zwerfkei. Voor de gedenksteen zijn twee kleine keien geplaatst. Het gedenkteken is 1 meter hoog, 1 meter 30 breed en 75 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'DR. E.J. ROELFSEMA

29 SEPT. 1943'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor dr. E.J. Roelfsema in Ruinen (gemeente De Wolden) is opgericht ter nagedachtenis aan de chirurg die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter is omgebracht. Dr. E.J. Roelfsema werd op 29 september 1943 onder valse voorwendselen door de bezetter van zijn werkplaats gehaald en net buiten Ruinen uit de auto gezet. Hij werd 'op de vlucht neergeschoten'. De bezetter wilde hiermee een hard voorbeeld stellen tegen het verzet. Roelfsema was een vooraanstaand man en stond bekend als een zeer kundig chirurg in het ziekenhuis van Meppel.

Locatie
Het monument is geplaatst in de berm van de Munnekenweg, net buiten Ruinen (gemeente De Wolden).

Documentaire
Het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe heeft een documentaire gemaakt over chirurg en gynaecoloog Johan Roelfsema uit Meppel. Hij is een van de eerste slachtoffers van de Silbertannemoorden. Hij wordt op 29 september 1943 in koelen bloede door drie SS’ers doodgeschoten op de Munnikenweg in Ruinen. Zijn vrouw is op dat moment net zwanger van haar kind. Het is een zoon, Roeli. Een zoon die Johan Roelfsema nooit zal kennen. Johan Roelfsema genas Duitsers en Nederlanders. Joden en onderduikers, vriend en vijand. Zonder aanzien des persoons. Maar hij stak zijn minachting voor de bezetter nimmer onder stoelen of banken. Dat werd hem fataal toen de Duitsers een slachtoffer zochten voor represailles van de ondergrondse. U kunt de documentaire hier bekijken.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht