Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 14 december 1995
Adopteer dit monument.

Zuidwolde, monument voor Gerrit Bennink (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Zuidwolde, monument voor Gerrit Bennink (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Gerrit Bennink in Zuidwolde (gemeente De Wolden) is een roestvrijstalen plaquette bekroond met een vlam van metaal. Op de plaquette is het embleem van de Indiëgangers aangebracht. De gedenkplaat is 1 meter 15 hoog, 40 centimeter breed en 33 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'NED. OOST-INDIË.
VOOR ORDE EN VREDE.
1945-1950
GERRIT BENNINK.
GESNEUVELD
16-05-1949
OP SUMATRA'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Gerrit Bennink in Zuidwolde (gemeente De Wolden) is opgericht ter nagedachtenis aan de enige Zuidwoldenaar die bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië om het leven is gekomen. Hij ligt begraven op het ereveld Pandu te Bandoeng (v.no 543), Indonesië. Het gedenkteken aan de Hoofdstraat is voor Bennink opgericht, omdat zijn familie zijn graf nooit heeft kunnen bezoeken. In totaal zijn 74 militairen uit het Drentse Zuidwolde 1945 uitgezonden naar het voormalige Nederlands-Indië.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 december 1995. De gemeente draagt de zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Locatie
Het monument bevindt zich tegenover het gemeentehuis aan de Hoofdstraat te Zuidwolde (gemeente De Wolden).

Bron
Gemeente De Wolden.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht