Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Adopteer dit monument.

Ruinen, monument op de Brink (foto: Steven Lindeboom)
Ruinen, monument op de Brink (foto: Steven Lindeboom)
Ruinen, monument op de Brink (foto: Steven Lindeboom)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Brink te Ruinen (gemeente De Wolden) is een gedenksteen van natuursteen. Het gedenkteken is 75 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940 - 1945
TER NAGEDACHTENIS AAN
HEN DIE VIELEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Brink te Ruinen (gemeente De Wolden) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Bron
Gemeente De Wolden.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Erwin Rust | 2 mei 2020

Ter herinnering aan de bevrijding van Ruinen. Thank you. Toronto Scottish Regiment. Tank No. 254936 D64 Loretto. Canada.

Namens H.O. Rust

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

E. Van Dijk | 4 mei 2020

Opdat we de verschrikkingen van oorlog en deportaties nooit vergeten!

Erwin Rust | 28 april 2020

Ter herinnering aan de bevrijding van Ruinen. Thank you. Toronto Scottish Regiment. Tank No. 254936 D64 Loretto. Canada.