Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Jac Maris (1900-1996)
Onthulling: 4 mei 1957
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Daltonbasisschool De Borgwal.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Pius X.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door IKC De Regenboog.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Donatushof Jenaplan Int. Kindcentrum.

Bemmel, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Bemmel (gemeente Lingewaard) is een bronzen beeld van een knielende mannenfiguur die zijn armen ten hemel heft.

Symboliek
Het gedenkteken staat symbool voor het leed van de Tweede Wereldoorlog. De mannenfiguur rijst op uit de puinhopen van een verwoeste plaats en roept wanhopig 'Waarom ik?'.

Wijzigingen
Sinds 2007 wordt het monument in het kader van het kunstproject Tuin van de Vrijheid elk jaar uitgebreid met vijf kleurrijke mozaïek tabletten die een permanente plek krijgen rond het oorlogsmonument. De tabletten worden gemaakt door bovenbouwleerlingen van Bemmelse basisscholen die verbonden zijn met het kunstproject. Elk jaar heeft een ander thema: in 2008 stond het bloemmotief centraal en 2009 is het thema fruitfantasie.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Bemmel (gemeente Lingewaard) aan de strijd die is geleverd in de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid.

Van 21 tot 25 september 1944 stuitten de Britse tanks bij Oosterhout op flinke tegenstand van de bezetter. Het accent van de strijd lag in het gebied ten westen van de weg Lent-Elst. Op 24 september was er een doorbraak en namen de Britten Ressen in bezit. Zij namen contact op met de Welsh Guard, die probeerde door te dringen tot Bemmel. 's Avonds kregen zij versterking van de Britse 69ste infanteriebrigade. Op 25 september wist het 5e bataljon van het East Yorkshire Regiment Bemmel te veroveren en daarna met de rest van de brigade de verdedigingslinie van de bezetter terug te dringen tot de lijn Rijkerswoerd-Baal-Haalderen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1957.

Locatie
Het monument staat voor het gemeentehuis aan de Kinkelenburglaan te Bemmel (gemeente Lingewaard.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht