Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: W.T. Geerdink
Onthulling: 1 april 1988
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Staring College.

Lochem, 'Somerset' (foto: Henk ten Pas)
Lochem, 'Somerset' (foto: Rob Kreukniet)
Lochem, 'Somerset' (foto: Rob Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Somerset' in Lochem is een gedenksteen van Fins graniet, geplaatst op een hardstenen voetstuk. De voorzijde van de steen is gepolijst en draagt het regiments insigne van de 'Golden Wyvern of the 43rd Wessex Infantry Division' waartoe het 4th Somerset Light Infantry behoorde. Het gedenkteken is 1 meter 75 hoog, 1 meter 25 breed en 90 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de steen luidt:

'43rd WESSEX DIVISION'.

De tekst op het voetstuk luidt:

'ALL THE WAY FROM NORMANDY'

'4th. Bn. The Somerset Light Infantry (P.A.)
4th. Bn. The Wiltshire Regiment
The Sherwood Rangers
The 4th. / 7th. Dragoon Guards
BEVRIJDERS VAN LOCHEM
1-2 april 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Somerset' herinnert de inwoners van Lochem aan de bevrijding op 1 en 2 april 1945 door de 43e Wessex Divisie, bestaande uit de 4e Somerset Light Infantry, het 4e Wiltshire Regiment, de Sherwood Rangers en de 4e en 7e Dragoon Guards.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 april 1988 door de Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland, de heer De Bruyne. Het is geplaatst op een gedeelte van het vroegere traject van de trambaan. Het toenmalige college koos voor deze plaats, na overleg met de Historische Vereniging. De trambaan lag destijds midden in het strijdgewoel.

Elk jaar rond 1 april wordt het beheer van het monument overgedragen aan een nieuwe lichting scholieren van het Staring College te Lochem.

Meer informatie
Het strijdgewoel waarmee de de bevrijding van de stad Lochem gepaard ging is onder andere beschreven in 'De slag op de Langense Enk' op de site van het Historisch Genootschap Lochem, Laren, Barchem.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht