Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Reneé van Leusden (1947)
Onthulling: 15 september 2001
Adopteer dit monument.

Doornenburg, 'De Vlucht' (Foto: Henk Klaassen)
Doornenburg, 'De Vlucht' (Foto: Henk Klaassen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Vlucht' in Doornenburg (gemeente Lingewaard) is een bronzen beeld van een vrouwenfiguur die met haar vier kinderen op de vlucht is geslagen. Het beeld is geplaatst op een gemetseld voetstuk van rode baksteen. Het beeld is 1 meter hoog. Het voetstuk is 80 centimeter hoog.

Symboliek
Het monument staat symbool voor de oorlogsjaren in de Over-Betuwe. Veel mensen zijn gevlucht door in Doornenburg met een noodponton de rivier over te steken.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Vlucht' herinnert de inwoners van Doornenburg (gemeente Lingewaard) aan de mensen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsomstandigheden uit de Over-Betuwe zijn gevlucht door in Doornenburg met een noodponton de Rijn over te steken.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Stichting Herdenking Bevrijding Over-Betuwe, naar aanleiding van het boek Bevrijdingsbloesem 1940-1946.

Onthulling
Het beeld is onthuld op 15 september 2001.

Locatie
Het monument staat tegenover restaurant 'Rijnzicht' op de hoek Rijndijk/Pannerdenseweg te Doornenburg (gemeente Lingewaard).

Bronnen

  • Gemeente Lingewaard;
  • De heer H.P. Klaassen.

Voor meer informatie
U kunt contact opnemen met Stichting Herdenking Bevrijding Over-Betuwe, telefoonnummer 026-3250744. Contactpersonen zijn de heer en mevrouw Plattel.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht