Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Spreng.

Hoevelaken, monument voor Walter Strang (foto: Walter Strang Foundation)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Walter Strang te Hoevelaken (gemeente Nijkerk) is een wit houten kruis met daarop een stenen plaquette. Achter het kruis staat een roestvrijstalen plaat met een levensgrote afbeelding van Walter Strang. Hiernaast wordt de afbeelding herhaald in een uitsnede. Tevens zijn op de plaat Strang's handtekening, beknopte biografie en de emblemen van de twee regimenten waarbij hij diende aangebracht. De plaat is twee meter hoog en twee meter zestig breed. Het geheel is geplaatst in een rechthoekig grindperkje en wordt omringd door groen.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'HIER SNEUVELDE 19-4-'45
W. STRANG
VAN HET CANADEESCHE LEGER.
IN ZIJN NAGEDACHTENIS
EEREN WIJ ONZE BEVRIJDERS.'

De Bijbelse tekst op de plaat luidt:

'MY SHEEP WHICH HAS LOST, HAS RETURNED.'

Wijziging
In de zomer van 2006 is het monument door de gemeente heringericht. Met name de beplanting en bestrating kregen Schotse en Canadese invloeden. In 2008 is de plaat met de afbeelding van Walter Strang aan het monument toegevoegd. Dit om de 'onbekende' soldaat een gezicht te geven.

Symboliek
De uitsnede van de afbeelding van Strang staat symbool voor het plotseling uit het leven weggerukt te zijn. Het staal verwijst naar zijn geboorteplaats Glasgow, in die tijd een zware (metaal) industriestad,de infanterie en de Duitse mortier die hem dodelijk trof. Het citaat op de plaat is afkomstig uit de Bijbel en is op verzoek van zijn familie geplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Walter Strang te Hoevelaken (gemeente Nijkerk) is opgericht ter nagedachtenis aan deze Schots-Canadese sergeant die bij de bevrijding van Hoevelaken op 19 april 1945 is omgekomen door een Duits mortieraanval. Hij staat symbool voor alle Canadese bevrijders van Hoevelaken.

Walter Strang werd geboren op 1 december 1908 in het Schotse Glasgow. In 1912 besloten de ouders van Walter met hun zeven kinderen te emigreren naar de oostkust van Canada (Nova Scotia), toen onderdeel van het Britse Gemenebest.

Van 1928 tot 1930 was Walter Strang reservist bij het Toronto Scottish Regiment. Op 15 juli 1940 meldde hij zich weer aan als vrijwilliger voor het Canadese leger. Op 26 september 1940 werd hij ingekwartierd bij het 2de District Depot als infanterist. Hier kreeg hij de eerste instructies om met een machinegeweer om te kunnen gaan. In 1941 volgde Strang diverse opleidingen in Canada, met name om het machinegeweer van een tank te kunnen bedienen, maar ook werd hij opgeleid als radio-telefonist.

Op 13 december 1941 keerde Strang per schip terug naar Engeland. Hier diende hij bij verschillende eenheden. In 1943 ging hij deel uitmaken van het Loyal Edmonton Regiment. Dit regiment was afkomstig uit de stad Edmonton in het oosten van Canada, maar kende geen Schotse achtergrond. Het regiment werd uitgezonden naar het noorden van Italië (bij de stad Ravenna) om daar mede de Duitsers te verdrijven. Hier werden zware gevechten geleverd.

In maart 1945 vertrok Sprang met het regiment naar het al bevrijde Frankrijk. De tocht door Frankrijk en Belgie verliep probleemloos; de bevrijders werden overal warm onthaald. Via het Duitse Kleef staken de 'Eddies' de Waal over richting Zutphen. Bij het Zutphen-Apeldoorn kanaal stuitten ze echter op Duits verzet. Het Gelderse Brummen werd de eerste Nederlandse stad die bevrijd werd door de Loyal Edmontons.

In de middag van 18 april 1945 bereikte het regiment Barneveld. Ondanks het gemak waarmee de tocht verliep, waren de gevechten nog niet voorbij. Generaal Blaskowitz, commandant van het Twaalfde Duitse Leger, had nog steeds 12.000 man onder zich en probeerde achter de rivier de Eem een laatste verdedigingslinie te vestigen.

De volgende dag kreeg kolonel Stone van de Loyal Edmontons het bericht dat een grote concentratie vijandelijke troepen zich ophield bij Hoevelaken, ten Zuidwesten van Barneveld. Hij ging met D compagnie op pad, inclusief tanks, anti-tank wapens en troepenwagens, om nader onderzoek te doen. Zijn colonne kwam bij een wegversperring onder vuur te liggen. Deze actie heeft Walter Strang niet overleefd.

Initiatief
De toevoeging van de plaat met afbeelding van Walter Strang aan het monument was een initiatief van Theo Zuurman. Hij heeft in 2007 de Walter Strang Foundation opgericht, teneinde het verhaal van de geallieerde soldaat meer bekendheid te geven.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946. Na toevoeging van de plaat is het monument opnieuw in gebruik genomen op 19 april 2008.

De burgemeester van Hoevelaken, de heer Gerard Renkema, benadrukte in zijn toespraak in 2008 het belang van dit monument: 'Ik denk dat je veel indringender kunt herdenken wanneer je het terugbrengt naar de concrete mens. Door stil te staan bij iemand, met een naam, met een leven, met familie, dan ga je bevatten wat onze vrijheid in Europa heeft gekost. In hem krijgen de miljoenen anderen die gesneuveld zijn voor onze vrijheid ook een gezicht. Ze verdienen allen onze grootste dankbaarheid.'

Locatie
Het monument staat bij de ingang van Park Weldam, op de hoek van de Westerdorpsstraat in Hoevelaken (gemeente Nijkerk).

Bronnen

  • Gemeente Nijkerk;
  • Walter Strang Foundation;
  • Publicatie Zoektocht naar de gesneuvelde Canadese soldaat W. Strang van Theo Zuurman (Hoevelaken, mei 2006).

Voor meer informatie
Website Walter Strang Foundation

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht