Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Chris Fokma
Onthulling: 2 april 1967
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door CBS De Reinbôge.

De Kruiskerk te Burgum (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Burgum, monument in de Kruiskerk (foto: Arie Poortinga)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Kruiskerk te Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel) bestaat uit een plaquette en een koperen kroonluchter. Op de plaquette is het wapen van de Royal Air Force en van het 78ste Squadron aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN PROUD AND LOVING MEMORY OF
PILOT OFFICER F.B. THORPE R.A.F.V.R.
AND HIS COMMONWEALTH CREW
WHO GAVE THEIR LIVES. SEPTEMBER 6-7TH 1941

THIS TABLET AND THE CHANDELIER ARE GIVEN
IN GRATITUDE TO THE PEOPLE OF BERGUM WHO HAVE
HONOURED AND TENDED THEIR RESTING PLACE.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de Kruiskerk herinnert de inwoners van Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel) aan de vijf bemanningsleden van een geallieerd vliegtuig dat in de buurt van de Kruiskerk is neergestort.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Geoffrey Carman, David Victor Logan, Cyril Vincent Matheson, Charles James Storer en Francis Berhard Thorpe.

Met dit gedenkteken wordt de dank van de familie Thorpe uitgedrukt voor de wijze waarop de nagedachtenis van hun zoon door de Bergumers wordt geëerd.

De Whitley no. 78 Squadron no. 4 Group van de Royal Air Force was opgestegen van het noordelijkste vliegveld van Bomber Command, Croft. In de nacht van 6 op 7 september 1941 werd de bommenwerper neergeschoten door de Messerschmitt 110 van Oberluitenant Helmut Lent, 4/NJG 1 te Leeuwarden. Commandant Thorpe en zijn bemanning kwamen hierbij om het leven. Zij werden begraven op de N.H. begraafplaats bij de Kruiskerk te Burgum.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 april 1967 door de ouders van Francis Thorpe uit Tunbridge Wells (Kent). Zij hebben tevens een koperen kroonluchter aan de kerk geschonken, die thans in het koor hangt.

Locatie
Het monument bevindt zich in het noordertransept van de N.H. Kruiskerk, gevestigd aan de Nieuwstad in Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht