Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 17 augustus 1946
Adopteer dit monument.

Bemmel, 'Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe' (Foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe' in Bemmel (gemeente Lingewaard) is een uit bakstenen opgetrokken Mariakapel. In de kapel staat op een stenen sokkel een wit natuurstenen Mariabeeld. Op de voorgevel is een wit kruis bevestigd.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'KAPEL OP DE HEUVEL
OP EN OM DE HEUVEL WERD IN SEPTEMBER EN OKTOBER 1944 ZEER ZWAAR EN BLOEDIG STRIJD GELEVERD TUSSEN DUITSE EN BRITSE INFANTERIE- EN TANKEENHEDEN. TER NAGEDACHTENIS DAARAAN WERD IN 1946 DEZE VELDKAPEL GEBOUWD. OP 17 AUGUSTUS 1946 WERD DE KAPEL TOEGEWIJD AAN MARIA EN KREEG DE NAAM ONZE LIEVE VROUW VAN DE BLOEIENDE BETUWE. TOT EIND ZESTIGER JAREN VOND JAARLIJKS VANUIT BEMMEL EEN PROCESSIE NAAR DE KAPEL PLAATS. NOG STEEDS TREKT DE KAPEL VELE BEZOEKERS, MET NAME ROND DE TIJD VAN DE NATIONALE DODENHERDENKING.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe' herinnert de inwoners van Bemmel (gemeente Lingewaard) aan het slagveld op en om De Heuvel (ten zuidwesten van Huissen), waar in september en oktober 1944 zwaar werd gevochten tussen Britse en Duitse tank- en infanterie-eenheden.

De kapel bevindt zich op het voormalige slagveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 augustus 1946.

Bronnen

  • Gemeente Lingewaard;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht