Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door OBS Marang.

Angeren, 'Monument voor Nederlandse Militairen' (foto: M. Brouwer-Schook)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Angeren (gemeente Lingewaard) is een bronzen plaquette met in reliëf een kruis en een helm.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'PIET KAAK GESN. MEI 1940 GREBBEBERG
HERMAN SCHOLTEN GESN. AUG. 1949 SOLO - JAVA
VOOR HEN DIE VIELEN'.

Symboliek
Het kruis is een teken van lijden, strijden en overwinning. De helm is een symbool van de voor zijn vaderland in de strijd gevallen soldaat.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Kaak Petrus Bernardus 17-07-1916 12-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Angeren (gemeente Lingewaard) is opgericht ter nagedachtenis aan Piet Kaak, die in mei 1940 om het leven kwam op de verdedigingslinie de Grebbeberg en aan Herman Scholten, die in augustus 1949 op Java sneuvelde.

Onthulling
Het monument is onthuld omstreeks 1950. De plaquette is een geschenk van het comité 'Verband Oud Strijders' aan de R.K. kerk.

Locatie
Het monument is bevestigd op de zuidmuur van de R.K. kerk, gelegen aan de Kerkstraat te Angeren (gemeente Lingewaard).

Bronnen

  • Gemeente Lingewaard;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht