Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Angeren, Nederlands grafmonument (foto: J.M. Elstrodt CC BY 3.0)
Angeren, Nederlands grafmonument (foto: J.M. Elstrodt CC BY 3.0)
Angeren, Nederlands grafmonument (foto: J.M. Elstrodt CC BY 3.0)
Angeren, grafmonument (foto: M. Brouwer-Schook)
Angeren, grafmonument (foto: M. Brouwer-Schook)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands grafmonument in Angeren (gemeente Lingewaard) is een massagraf met een houten kruis en een rechthoekige ommuring van bakstenen. In de muur is een marmeren plaquette gemetseld.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GEVALLEN DOOR OORLOGSHANDELINGEN
OP 5 OKTOBER 1944'.

Hieronder zijn de namen van 27 oorlogsslachtoffers aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlands grafmonument in Angeren (gemeente Lingewaard) herinnert aan de 27 medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door een bombardement om het leven zijn gekomen.

Van september 1944 tot maart 1945 streden geallieerde en Duitse troepen om de macht in het gebied tussen Waal en Rijn. Vele soldaten en burgers verloren hierbij het leven. Op 5 oktober 1944 werd bij geallieerde acties de boerderij 'De Hemelse Bongerd' van H. Leijser door granaatinslagen getroffen. De familie Leijser en de evacués hebben dit incident niet overleefd.

Locatie
Het grafmonument bevindt zich op het R.K. kerkhof, gelegen aan de Kerkstraat te Angeren (gemeente Lingewaard).

Bronnen

  • Gemeente Lingewaard;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht