Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Tiny van Donzel
Onthulling: 4 mei 1958
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door RKBS De Doornick.

Doornenburg, monument aan de Pannerdenseweg (Foto : B. van Bohemen / NIOD)
Doornenburg, monument aan de Pannerdenseweg (Foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Pannerdenseweg in Doornenburg (gemeente Lingewaard) bestaat uit een aantal onderdelen. Centraal staat een ijzeren beeld van een feniks, geplaatst op een bronzen bol en een betonnen voetstuk. Achter het beeld bevindt zich een muur van blokken zwarte natuursteen en een altaarsteen met inscriptie. Op de altaarsteen is een gedenkplaat aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER HERINNERING AAN
DE OORLOGSSLACHTOFFERS
1940 - 1945'.

Symboliek
De feniks is een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de fabel om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel, om vervolgens herboren uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang. Het monument is een eerbetoon aan de medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Wijziging
Tijdens de restauratie van april 2001 heeft het monument een andere indeling gekregen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Pannerdenseweg in Doornenburg (gemeente Lingewaard) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

In 1944 en 1945 is Doornenburg zwaar getroffen door oorlogshandelingen. Tot 2 april 1945 was het dorp in handen van de bezetter. Op hun bevel moest de burgerbevolking op 12 oktober 1944 evacueren naar de Liemers. Kasteel Doornenburg werd op 23 januari en 13 maart 1945 gebombardeerd door Britse vliegtuigen. Daarna werd het hoge poortgebouw door de bezetter vernietigd.

Het gedenkteken bevindt zich op de plaats van het altaar van de R.K. kerk die op 27 september 1944 door de bezetter is opgeblazen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1958.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Pannerdenseweg/Blauwe Hoek te Doornenburg (gemeente Lingewaard).

Bronnen

  • Gemeente Lingewaard;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht