Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 5 mei 1985
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Dankbetuiging' in Huissen (gemeente Lingewaard) is een bronzen plaquette met inscriptie en in reliëf het wapen van de voormalige gemeente Huissen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'17 SEPTEMBER - 23 OKTOBER 1944
UIT HULDE AAN HEN, DIE ZICH IN HUISSEN, GEDURENDE DE BLOEDIGE NAJAARSDAGEN VAN 1944, IN PERSOON, OF BEHORENDE TOT: DE BRANDWEER DE GEESTELIJKHEID DE LUCHTBESCHERMINGSDIENST DE POLITIE HET RODE KRUIS DE VOEDSELVOORZIENING HEBBEN INGEZET BIJ DE HULPVERLENING AAN HUN, DOOR OORLOGSGEWELD, ZO DIEP GETROFFEN MEDE-BURGERS.

HUISSEN, 5 MEI 1985. HET GEMEENTEBESTUUR'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Dankbetuiging' herinnert de inwoners van Huissen (gemeente Lingewaard) aan de hulpverlening die tussen 17 september tot 23 oktober 1944 door medeburgers is geboden aan door oorlogsgeweld getroffen Nederlanders.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1985.

Bronnen

  • Gemeente Lingewaard;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.