Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Wim Harzing
Onthulling: 2 november 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Stichting Tuin van de Vrijheid.

Huissen, Nederlands grafmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Huissen, Nederlands grafmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Huissen, Nederlands grafmonument (foto: M. Brouwer-Schook)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands grafmonument in Huissen (gemeente Lingewaard) is een ommuurd massagraf met in reliëf afbeeldingen van de bombardementen en een Christusfiguur. In het zandsteen van het muurtje staan de namen van de oorlogsslachtoffers gebeiteld.

Restauratie
Het gedenkteken is in 2000 gerestaureerd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlands grafmonument in Huissen (gemeente Lingewaard) herinnert aan alle medeburgers die zijn omgekomen bij bombardementen tijdens de bevrijding in 1944.

Op 17 september 1944 werd Huissen gebombardeerd, waarbij 23 mensen zijn omgekomen. Vanuit Elden en Huissen begon de Duitse bezetter op 1 oktober met een grootscheepse tegenaanval.

De volgende dag werd Huissen opnieuw door de geallieerden gebombardeerd. In het dorp verbleven toen meer dan tienduizend mensen (zesduizend inwoners en vierduizend evacués). Hierbij verloren 98 burgers het leven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 november 1947.

Locatie
Het monument bevindt zich op de R.K. begraafplaats aan de Doelenstraat te Huissen (gemeente Lingewaard).

Bronnen

  • Gemeente Lingewaard;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.