Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 24 november 1947
Adopteer dit monument.

Lent, monument 'Huize St. Joseph'

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Huize St.-Joseph' in Lent (gemeente Nijmegen) is een bronzen plaquette met een afbeelding van de Barmhartige Samaritaan.

Tekst

De tekst op de plaquette luidt:

'DE BETUWSCHE BEVOLKING
DANKT DE ZUSTERS VAN DE
GODDELIJKE VOORZIENIGHEID
VOOR HAAR LIEFDEVOLLE ZORG
BEWEZEN AAN GEWONDEN,
ZIEKEN, VLUCHTELINGEN EN
ACHTERGEBLEVENEN OP HET
LENTSCHE BRUGGENHOOFD
IN DEN OORLOGSWINTER

1944-1945'.

Symboliek
De bijbelse vertelling van de Barmhartige Samaritaan staat symbool voor naastenliefde en offerzin. In het Nieuwe Testament verhaalt Lukas over de Barmharige Samaritaan die eens een beroofde en gewonde reiziger, die onderweg was van Jeruzalem naar Jericho, verzorgde en naar een herberg bracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Huize St.-Joseph' herinnert de inwoners van Lent (gemeente Nijmegen) aan de hulp die de zusters van het klooster in de oorlogswinter 1944-1945 hebben geboden aan vluchtelingen, evacués en de mannen van het 'Manneneiland'.

'Huize St.-Joseph' was de enige plaats waar enkele honderden Betuwenaren een veilige beschutting konden vinden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 november 1947. De zusters van het klooster ontvingen namens de Betuwse bevolking de gevelplaat uit handen van een huldigingscomité.

Locatie
Het monument is bevestigd op de muur naast de ingang van 'Huize St.-Joseph', gevestigd aan de Schoolstraat te Lent (gemeente Nijmegen).

Bron
Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht