Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: H. van den Brand
Onthulling: 15 september 1989
Adopteer dit monument.

Driel, 'Engineers-monument' (foto: Marcel Jans)
Driel, 'Engineers-monument' (foto: Airborne Museum 'Hartenstein')
Informatiebord 'Engineers-monument' (foto: Marcel Jans)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Engineers-monument' in Arnhem (gemeente Arnhem) is een gedenksteen van Portugees graniet (Bianco Sardo). Op de steen zijn twee zwarte granieten gedenkplaten bevestigd. Op de linkerplaat zijn twee bronzen emblemen van de Britse en Canadese geniesoldaten aangebracht. Op de rechterplaat is een afbeelding aangebracht. Bij het monument is een informatiebord geplaatst.

Tekst
De inscriptie op de rechterplaat luidt:

'25 / 26 SEPT. 1944'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Engineers-monument' herinnert de inwoners van Arnhem aan de Britse en Canadese geniesoldaten (ofwel 'Sappers'), die in de nacht van 25 op 26 september 1944 bijna 2400 Britse en Poolse parachutisten in veiligheid brachten. Onder voortdurend vuur van de bezetter werden de soldaten vanuit Oosterbeek in kwetsbare canvas- en motorboten naar de zuidkant van de Rijn gevaren. Alle gewonden, het merendeel van het medisch personeel en de geestelijken bleven achter en gingen in krijgsgevangenschap.

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. 

Tijdens de Slag om Arnhem vond op 24 september 1944 bij Driel de landing plaats van de 1ste Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade, onder bevel van generaal S. Sosabowski. Onder hevig Duits vuur probeerden zij in rubberbootjes de Rijn over te steken. Het doel was versterking van het Britse bruggenhoofd rond villa Hartenstein, dat dienst deed als hoofdkwartier van generaal-majoor Urquhart van de 1ste Britse Airborne Divisie. In de nacht van 25 op 26 september dekten zij met de 'Dorsets' de aftocht van de Britse parachutisten. Tijdens deze operatie zijn veel doden en gewonden gevallen.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 september 1989. Het gedenkteken is ontworpen door H. van den Brand, een Nieuw-Guineaveteraan en oud-marinier uit Arnhem met een bijzondere belangstelling voor de geschiedenis van de Slag om Arnhem. De afbeelding op de rechterplaat is gemaakt door een Canadese geniesoldaat in krijgsgevangenschap.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Drielse Rijndijk te Arnhem (gemeente Arhem).

Bronnen

  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3;
  • Check Point, de rubriek Monumentaal van augustus/september 2002;
  • www.oorlogsmusea.nl

Voor meer informatie
www.arnhem1944.com

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht