Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 25 september 1982
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS De Haafakkers.

Heteren, 'Monument voor de Amerikaanse 101ste Luchtlandingsdivisie' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Heteren, 'Monument voor de Amerikaanse 101ste Luchtlandingsdivisie' (Foto: www.arnhem1944.com)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Amerikaanse 101ste Luchtlandingsdivisie' te Heteren (gemeente Overbetuwe) is een gemetselde gedenksteen met drie gietijzeren platen. Op een van de platen is het embleem van de 101ste Luchtlandingsdivisie, 'Screaming Eagle' (de adelaarskop), aangebracht.

Tekst
De tekst op de twee platen is zowel in het Engels als in het Nederlands. De tekst luidt:

'HIER STREDEN AMERIKANEN
V.D. 101ST AIRBORNE DIVISIE
VOOR ONZE VRIJHEID'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Amerikaanse 101ste Luchtlandingsdivisie' te Heteren (gemeente Overbetuwe) is opgericht ter ere van deze divisie en ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen.

Tijdens een grootscheepse tegenaanval van de bezetter in de Betuwe, van 1 tot 7 oktober 1944, nam de 101ste Luchtlandingsdivisie op 4 oktober tussen Opheusden en Elst de posities over van de Britse 43ste divisie. In de felle gevechten sneuvelden meer dan driehonderd Amerikaanse militairen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 september 1982.

Bronnen

  • Gemeente Overbetuwe;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht