Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Ch. Reeves, G. Graven
Onthulling: 4 mei 1988
Adopteer dit monument.

Driel, 'Monument voor het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Driel, 'Monument voor het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment' (Foto: C. de Hartog-van Schaik)
Driel, 'Monument voor het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Driel, 'Monument voor het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Driel, 'Monument voor het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment'(Foto: C. de Hartog-van Schaik)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment' in Driel (gemeente Overbetuwe) is een granieten plaquette, omlijst met bakstenen. Op de gedenkplaat is het embleem van het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment aangebracht.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'TO COMMEMORATE THOSE MEN OF THE
7TH BATTALION THE HAMPSHIRE REGIMENT
WHO GAVE THEIR LIVES FOR THE CAUSE OF
FREEDOM IN THIS AREA
FROM 23RD SEPT. 1944 TO 4TH OCT. 1944'.

Onder de tekst bevindt zich een 'ROLL OF HONOR' met de namen van 42 gesneuvelde soldaten.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment' in Driel (gemeente Overbetuwe) is opgericht ter nagedachtenis aan de 42 militairen van deze brigade die in de periode tussen 23 september en 4 oktober 1944 zijn gesneuveld.

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. 

Op 23 september 1944 werd de totale Britse 43ste infanteriedivisie (circa 10.000 man) ingezet in de Betuwe. Afzonderlijke brigades hadden de opdracht een doorbraak te forceren bij Ressen, een aanval uit te voeren op Elst, de Polen bij Driel te helpen en de Rijnoever tussen de spoorbrug en Randwijk te verdedigen.

De 42 soldaten van het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment zijn gesneuveld bij de Slag om Randwijk en bij gevechten rond de toenmalige steenfabriek van Korevaer. Hier werden zij aangevallen door eenheden van de Duitse 363ste Volksgrenadierdivisie, die in de nacht van 26 op 27 september de Rijn was overgestoken en op de zuidelijke oever steunpunten had gevestigd.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1988.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Drielse Rijndijk, nabij het voormalig café 'De Lindeboom' in Driel.

Bronnen

  • Gemeente Overbetuwe;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht