Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: H.J. van Brenk
Onthulling: 8 mei 1979
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Openbare Basisschool Het Palet.

Opheusden, monument Burgemeester Lodderstraat (foto: Jeroen Koppes)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Burgemeester Lodderstraat te Opheusden (gemeente Neder-Betuwe) bestaat uit drie gemetselde gedenkstenen, geplaatst op een bakstenen verhoging. Op iedere steen is een grijze granieten plaquette aangebracht. Op de middelste plaat is een tegel aangebracht met in kleur het wapen van de 1e Belgische Brigade Bevrijding.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Burgemeester Lodderstraat herinnert de inwoners aan de eenheden van de Belgische 1ste Brigade en de Amerikaanse 101st Airborne Division die tijdens de bevrijding van Opheusden en omgeving sneuvelden.

Opheusden werd op 18 april 1945 bevrijd door het 3e bataljon van de 1e Belgische Brigade Bevrijding (de brigade Piron), onder leiding van commandant kolonel Piron.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 mei 1979. De tegel is aangeboden door veteranen van de brigade.

Locatie
Het monument staat bij het gemeentehuis aan de Burgemeester Lodderstraat 20 in Opheusden (gemeente Neder-Betuwe).

Bronnen

  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe, dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3;
  • www.oorlogsmusea.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht