Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 20 september 1979
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het gemeentehuis in Opheusden (gemeente Neder-Betuwe) is een witmarmeren gedenksteen met het embleem van de 'Screaming Eagle' (de adelaarskop).

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'AIRBORNE IN REMEMBRANCE OF THE 101ST AIRBORNE DIVISION U.S.A.
SEPT. - DEC. 1944'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het gemeentehuis herinnert de inwoners van Opheusden (gemeente Neder-Betuwe) aan de zware gevechten die de 101ste Amerikaanse luchtlandingsdivisie in de Betuwe moesten leveren om de Duitse opmars tot stilstand te brengen.

Begin oktober 1944 nam de Amerikaanse divisie tussen Opheusden en Elst de positie over van de Britse 43ste infanteriedivisie. Het 506de regiment kreeg het gebied Opheusden-Dodewaard toegewezen. Hier heeft dit regiment van 4 tot 15 oktober in de slag om Opheusden felle strijd moeten leveren met door tanks gesteunde eenheden van de bezetter, die de Rijn waren overgestoken en vanuit de richting Kesteren een opmars waren begonnen tegen de geallieerde posities bij Dodewaard en Opheusden. De Amerikanen bleven in de Betuwe tot 29 november.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 september 1979.

Locatie
Het monument bevindt zich in het gemeentehuis aan de Burgemeester Lodderstraat 20 te Opheusden (gemeente Neder-Betuwe).

Bron
Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe, dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht