Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen, Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ge Berns (17-10-1944)
Onthulling: 24 september 1984
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Dominee van Lingen.

Zetten, bevrijdingsmonument (Foto: Huib Laurens)
Zetten, bevrijdingsmonument (Foto: H.J. Hofman)
Tegel met het wapen van Canada (Foto: Huib Laurens)
Tegel met het wapen van Nederland (Foto: Huib Laurens)
Tegel met het wapen van de Verenigde Staten (Foto: Huib Laurens)
Tegel met het wapen van Groot Brittannië (Foto: Huib Laurens)
Tegel met het wapen van België (Foto: Huib Laurens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Zetten (gemeente Overbetuwe) is een sculptuur van een roestvrijstalen V-teken, geplaatst op een gemetselde steenconstructie. De steenconstructie staat op een glooiing. Aan de voorzijde is een zwarte granieten plaquette bevestigd. Aan de rechterzijde zijn vijf gebakken tegels (Ambacht Haalderen) met de wapens van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, België en Nederland aangebracht. Bovenin de steen bevindt zich een uitgegraven zwarte V en een loopgraaf.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OM HEN IN VRIJHEID TE GEDENKEN
TO REMEMBER THEM IN FREEDOM
1940 - 1945'.

Symboliek
De stalen V symboliseert de bevrijding en de vrijheid. De vijf wapens vertegenwoordigen de naties die een aandeel hadden in de bevrijding van dit stukje Betuwe. Het Nederlandse wapen is aangebracht als eerbetoon aan de Nederlandse burgers en militairen die in de oorlogsjaren hebben gestreden en zijn omgekomen. De loopgraaf staat symbool voor de vele burgers en militairen die in deze omgeving zijn gesneuveld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Zetten (gemeente Overbetuwe) aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid.

Britse, Amerikaanse, Canadese, Belgische en Nederlandse militairen hebben een aandeel gehad in de bevrijding van dit stukje Betuwe.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 september 1984.

Bronnen

  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3;
  • Gemeente Overbetuwe.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht