Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Dodewaard (gemeente Neder-Betuwe) is een in gele baksteen uitgevoerde achterwand met een zuil van rode baksteen. De zuil wordt onderbroken door een in zwarte baksteen uitgevoerde driehoek. Op de gedenksteen is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN HEN DIE ONS TIJDENS EN NA DE TWEEDE WERELDOORLOG TEN GEVOLGE VAN OORLOGSHANDELINGEN ONTVIELEN'.

Symboliek
Met het monument worden van onder naar boven de vooroorlogse vrijheid, de bezetting en evacuatie, het opkomend verzet, de koloniale oorlog in Indonesië en het herstel en de wederopbouw uitgebeeld. De zuil staat symbool voor de samenleving van Dodewaard.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Dodewaard (gemeente Neder-Betuwe) aan de plaatsgenoten en geallieerde militairen die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Begin oktober 1944 leverden eenheden van de 101ste Amerikaanse luchtlandingsdivisie in en om Dodewaard zware gevechten tegen de bezetter. Het oorlogsgeweld duurde tot half april 1945, toen de Belgische infanteriebrigade Piron Dodewaard bevrijdde.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 1990.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat op de hoek Pluimenburgsestraat/Dr. Cornethof in Dodewaard (gemeente Neder-Betuwe).

Bron
Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe, dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Dries Wolters | 07 feb 2019

Geertrui Crum-Wouters woonde in het witte huis op de Waalbandijk naast de Hiensche kerk. Zij was in het dorp Dodewaard (waartoe het buurtschap Hien behoorde) het eerste oorlogsslachtoffer. Het gebeurde in 1944 tijdens een beschieting vanuit Wageningen. Een granaat trof het huis en Geertrui werd dodelijk getroffen. Haar dochter – later getrouwd met postbode Mathijssen – werd zwaar gewond aan haar arm en heeft hieraan een handicap overgehouden.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents