Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: G. van Dorland
Onthulling: 2 mei 1990
Adopteer dit monument.

Dodewaard, herdenkingsmonument (Foto: Gemeente Heteren/Renee Zoethout)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Dodewaard (gemeente Neder-Betuwe) is een in gele baksteen uitgevoerde achterwand met een zuil van rode baksteen. De zuil wordt onderbroken door een in zwarte baksteen uitgevoerde driehoek. Op de gedenksteen is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN HEN DIE ONS TIJDENS EN NA DE TWEEDE WERELDOORLOG TEN GEVOLGE VAN OORLOGSHANDELINGEN ONTVIELEN'.

Symboliek
Met het monument worden van onder naar boven de vooroorlogse vrijheid, de bezetting en evacuatie, het opkomend verzet, de politionele acties en het herstel en de wederopbouw uitgebeeld. De zuil staat symbool voor de samenleving van Dodewaard.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Dodewaard (gemeente Neder-Betuwe) aan de plaatsgenoten en geallieerde militairen die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Begin oktober 1944 leverden eenheden van de 101ste Amerikaanse luchtlandingsdivisie in en om Dodewaard zware gevechten tegen de bezetter. Het oorlogsgeweld duurde tot half april 1945, toen de Belgische infanteriebrigade Piron Dodewaard bevrijdde.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 1990.

Locatie
Het monument staat op de hoek Pluimenburgsestraat/Dr. Cornethof in Dodewaard (gemeente Neder-Betuwe).

Bron
Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe, dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Dries Wolters | 7 februari 2019

Geertrui Crum-Wouters woonde in het witte huis op de Waalbandijk naast de Hiensche kerk. Zij was in het dorp Dodewaard (waartoe het buurtschap Hien behoorde) het eerste oorlogsslachtoffer. Het gebeurde in 1944 tijdens een beschieting vanuit Wageningen. Een granaat trof het huis en Geertrui werd dodelijk getroffen. Haar dochter - later getrouwd met postbode Mathijssen - werd zwaar gewond aan haar arm en heeft hieraan een handicap overgehouden.