Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1977
Adopteer dit monument.

Scheemda, 'Joods monument' (foto: Theo Kiewiet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Scheemda (gemeente Oldambt) is een zwerfkei waarop een davidster is aangebracht. De steen is geplaatst op een ondergrond van keien.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Scheemda (gemeente Oldambt) is opgericht ter nagedachtenis aan alle joodse dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

In 1943 kwamen 22 personen van de families Bamberg, Hart en Van Geuns in concentratiekampen om het leven. Het monument is geplaatst op de plek waar vóór de oorlog het huis van de joodse sigarenhandelaar Van Geuns heeft gestaan.

Onthulling

Het monument is onthuld in het najaar van 1977.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Havenstraat/Schoolstraat in Scheemda (gemeente Oldambt).

Bron
Gemeente Scheemda.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht