Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Theo H. Mulder
Onthulling: 1 mei 1957
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Oecumenische Basisschool Visser 't Hooft.

Castricum, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Castricum, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Castricum is een betonnen beeld van een hand die een vredesduif laat opstijgen. Het beeld is geplaatst op een voetstuk, waarop een bronzen plaquette is bevestigd.

Tekst
De plaquette bevat de namen van twintig personen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd.

Symboliek
Het monument staat symbool voor de vrede.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Castricum is opgericht ter nagedachtenis aan twintig mensen die op 17 januari en 6 april 1945 zijn gefusilleerd bij het Limmervoortje, op de Provincialeweg van Limmen richting Uitgeest als vergeldingsacties tegen aanslagen op 2 Duitsers. Alle slachtoffers zaten daarvoor opgesloten in de gevangenis de Weteringschans te Amsterdam.

De namen van slachtoffers luiden:
Melle Jakob Bultema, Johannes Pieter Coté, Dirk de Geus,  Nicolaas Godijn, J. van Hanxleden-Houwert, Frederik F. Haverkamp, Hendrik Heerschop, Arend C. Hijner, Jacobus L. Hordijk, Pieter G. Koning, Dirk M.R.H. Kroon, Machiel van Marle, Stephanus Middelhoff, Wilhelmus Pommerel, Arij Prins, Herbert Prins, Adrianus J. de Rooij,  Johannes M. Smoorenburg, Otto Paul Vrolijk, Ernst Erik Woutman.

Onthulling
Het monument is onthuld in mei 1957 door de burgemeesters van Limmen en Castricum.

Locatie
Het monument aan het Pad van de Mensenrechten te Castricum.

Bronnen

  • Gemeente Castricum;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Dhr. Ton de Groot.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Paul Ruiter | 4 mei 2018

Mijn opa Nicolaas Ruiter was in 1945 gedwongen getuige van een executie. Hij was als garagehouder aan de stationsweg in Heiloo in het bezit van een houtgestookte auto, die dienst deed als ambulance, taxi en lijkwagen. Na een rit naar Amersfoort werd hij op de Provinciale weg tegengehouden en gedwongen toe te kijken bij de executie. Hij heeft daar zelf nooit over gesproken.
Lest we forget.