Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Castricum is een betonnen beeld van een hand die een vredesduif laat opstijgen. Het beeld is geplaatst op een voetstuk, waarop een bronzen plaquette is bevestigd.

Tekst
De plaquette bevat de namen van twintig personen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd.

Symboliek
Het monument staat symbool voor de vrede.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Castricum is opgericht ter nagedachtenis aan twintig mensen die op 17 januari en 6 april 1945 zijn gefusilleerd bij het Limmervoortje, op de Provincialeweg van Limmen richting Uitgeest als vergeldingsacties tegen aanslagen op 2 Duitsers. Alle slachtoffers zaten daarvoor opgesloten in de gevangenis de Weteringschans te Amsterdam.

De namen van slachtoffers luiden:
Melle Jakob Bultema, Johannes Pieter Coté, Dirk de Geus,  Nicolaas Godijn, J. van Hanxleden-Houwert, Frederik F. Haverkamp, Hendrik Heerschop, Arend C. Hijner, Jacobus L. Hordijk, Pieter G. Koning, Dirk M.R.H. Kroon, Machiel van Marle, Stephanus Middelhoff, Wilhelmus Pommerel, Arij Prins, Herbert Prins, Adrianus J. de Rooij,  Johannes M. Smoorenburg, Otto Paul Vrolijk, Ernst Erik Woutman.

Onthulling
Het monument is onthuld in mei 1957 door de burgemeesters van Limmen en Castricum.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument aan het Pad van de Mensenrechten te Castricum.

Bronnen

  • Gemeente Castricum;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Dhr. Ton de Groot.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Nico Schoof | 28 apr 2020

Wim Pommerel was mijn grootvader van moederszijde. Gevangen genomen omdat hij verzet tegen de bezetters voerde en faciliteerde. Hij deed dat vanuit een leidinggevende functie bij het PEN in Hoorn. Na een aanslag op een Duitse soldaat in Limmen werd een aantal gevangenen gefusilleerd, waaronder mijn grootvader. Jarenlang was er in de familie onzekerheid wat er nu precies gebeurd was en waarom hij gefusilleerd was. Eind vorige eeuw mocht ik enkele jaren waarnemend burgemeester van Limmen zijn. Daar hoorde ik uit de eerste hand wat er gebeurd was. Een jonge verzetsstrijder doodde ondoordacht een Duitse soldaat. Met de fusillade als strafmaatregel. Zo werd na vele jaren in onze familie iets duidelijk over de omstandigheden van toen. Emotioneel waren daarna de 4 mei herdenkingen waar ik samen met mijn moeder aanwezig was en ik ambtshalve bloemen mocht leggen.

Paul Ruiter | 04 mei 2018

Mijn opa Nicolaas Ruiter was in 1945 gedwongen getuige van een executie. Hij was als garagehouder aan de stationsweg in Heiloo in het bezit van een houtgestookte auto, die dienst deed als ambulance, taxi en lijkwagen. Na een rit naar Amersfoort werd hij op de Provinciale weg tegengehouden en gedwongen toe te kijken bij de executie. Hij heeft daar zelf nooit over gesproken.

Lest we forget.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents