Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 23 juni 1990
Adopteer dit monument.

Westerlee, F.T. Venema-monument (Foto: Theo Kiewiet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het F.T. Venema-monument in Westerlee (gemeente Oldambt) is een gedenksteen van rode baksteen, waarop een zwart natuurstenen plaquette en een wit gedenkplaatje zijn aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1948 1950
403 B.I.
ZIJ DIE ACHTERBLEVEN
J. KOSTER
E.K. PATEMAN
G. LUBBI
W. VAN DER SPOEL
H. KROES
J.M. HARMSMA
F.T. VENEMA
A. POUTSMA
D. MEIJERHOF
H. DEKKER
K. NIEUWENHUIS
J. WIENEN
J. FREDERIKS
J. AVERDIJK
H. BARMENTLOO
O. FEENSTRA
W. HAHN
J. JENSMA
R. SNIJDER
J.W. VISSER
J. ROOT.

MIDDEN-JAVA'

Wijziging
Aanvankelijk stond het monument op het kazerneplein in Assen. Op initiatief van het Comité Reünie 403e B.J. is de gedenksteen overgebracht naar Westerlee.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het F.T. Venema-monument in Westerlee (gemeente Oldambt) is opgericht ter nagedachtenis aan 21 soldaten die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld. De soldaten maakten deel uit van het 403e Bataljon Infanterie. Dit bataljon was gedurende de periode van 1948-1950 gestationeerd op Midden-Java.

De namen van de 21 slachtoffers luiden:

J. Averdijk, H. Barmentloo, H. Dekker, O. Feenstra, J. Frederiks, W. Hahn, J.M. Harmsma, J. Jensma, J. Koster, H. Kroes, G. Lubbi, D. Meijerhof, K. Nieuwenhuis, E.K. Pateman, A. Poutsma, J. Root, R. Snijder, W. van der Spoel, F.T. Venema, J.W. Visser en J. Wienen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 juni 1990.

Bron
Gemeente Scheemda.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht