Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1990
Adopteer dit monument.

Oostwold, oorlogsmonument (Foto: Theo Kiewiet)
Oostwold, oorlogsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Oostwold, oorlogsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Oostwold (gemeente Oldambt) is een zwerfkei waarop bronzen letters zijn bevestigd. De kei is geplaatst op een verhoogde ondergrond van keien. De kei is afkomstig uit Borger (Drenthe).

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER HERINNERING AAN DE
OMGEKOMEN INGEZETENEN
VAN DE GEMEENTE MIDWOLDA
GEDURENDE DE
OORLOGS EN BEZETTINGSTIJD
1940-1945.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Oostwold (gemeente Oldambt) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1990.

Locatie
Het oorlogsmonument is geplaatst op de kruising Huningaweg/Klinkerstraat in Oostwold (gemeente Oldambt). Naast dit monument staat het monument voor de leden van de Joodse gemeenschap van Oostwold die in concentratiekampen van de bezetter om het leven zijn gekomen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.