Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Ontwerper: W. Claessens (30-08-1926)
Onthulling: 25 mei 1996
Adopteer dit monument.

Ysselsteyn, 'Gevallenen 1940-1945' (foto: www.kerkgebouwen-in-limburg.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Gevallenen 1940-1945 ' in Ysselsteyn (gemeente Venray) is een marmeren gedenksteen met een omlijsting van wit en donkergrijs betonsteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'OPDAT WIJ HEN BLIJVEN GEDENKEN.
ONZE 22 GEVALLEN PAROCHIANEN IN 1940 - 1945 EN IN INDIË'.

Op het monument worden de naam, leeftijd en datum van overlijden van 22 oorlogsslachtoffers vermeld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Gevallenen 1940-1945' herinnert de inwoners van Ysselsteyn (gemeente Venray) aan 22 medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de stijd in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 22 slachtoffers luiden:

Harrie Arts, Johanna Verhoeven-Arts en haar vijf kinderen, Antoon v. Bakel, Harrie in 't Hulst, Gerard Janssen, Harrie Janssen, Piërre Janssen, Mia Ingenbleek, Jan Litjens, Jac. Maessen, Gerard Puts, Willij Puts, Theo v. Rijswijck, Jo v. Schijndel, Wilhelmus Stiphout, Frits Timmermans en Jan v. Wel.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Commissie Gedenksteen, in het kader van het 60-jarig bestaan van de Sint-Odaparochie.

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 mei 1996 door pater H. Lommen SVD en pater E.H. Steneker OFM.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht