Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Frits Sieger (07-02-1925)
Onthulling: 19 november 1947
Adopteer dit monument.

Lollum, monument aan de Elshoutbuurt (foto: Verzetsmuseum Friesland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Elshoutbuurt te Lollum (gemeente Súdwest-Fryslân) is een zonnewijzer, geplaatst op een betonnen zuil. Op de zuil zijn het wapen van Friesland, een pelikaan met jongen en een korenschoof te midden van broden ingebeiteld.

Teksten
De teksten op de zuil luiden:

'VAN HAND
TOT HAND
VOOR STAD
VAN LAND'.

'AAN DE FRIESE
ILLEGALITEIT EN HET
FRIESE VOLK UIT
DANKBAARHEID VOOR
DE VERLEENDE HULP
IN DE HONGERWINTER
VAN 1944 - 1945.
DE BEVOLKING VAN
AMSTERDAM-
WATERGRAAFSMEER'.

Symboliek
Het gedenkteken staat symbool voor de hulp die door de inwoners van Friesland is geboden tijdens de hongerwinter. De pelikaan is een christelijk symbool voor totale zelfopoffering. Volgens de legende voedt de vogel haar jongen met haar eigen bloed. De korenschoof en broden verwijzen naar de geboden hulp.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Elshoutbuurt herinnert de inwoners van Lollum (gemeente Súdwest-Fryslân) aan de hongerwinter van 1944-1945. In deze dagen van voedselschaarste hebben de inwoners van Friesland hulp aangeboden aan de bevolking van Amsterdam-Watergraafsmeer.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 november 1947. De zonnewijzer werd aangeboden door het Interkerkelijk voedselcomité te Amsterdam-Watergraafsmeer.

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoentje aan de Elshoutbuurt te Lollum (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht